Este printre cele mai simple aluaturi, dar fara un pic de atentie rezultatul final poate fi compromis. Gogoselele de choux trebuie sa fie perfecte: rotunde, usoare, aerate si crocante. Acest aspect spectaculos este datorat transformarii apei din aluat in abur fierbinte odata ce le pui la cuptor. Ca sa ramana crocante, la finalul coacerii, poti intepa gogoselele ca sa eliberezi aburul fierbinte ce le-a ajutat sa creasca.

In pricipiu, pâte à choux este o pasta pregatita din faina, unt, oua si apa sau lapte sau o combinatie intre cele doua lichide. Julia Child si Martha Stewart mizeaza doar pe apa in reteta de choux, in timp ce Michel Roux si Pierre Herme fac o combinatie de lapte si apa in parti egale. Gogoselele din al doilea caz sunt mai gustoase si cresc la fel de bine ca primele.

In reteta de baza se adauga foarte putin zahar, asa ca choux-urile pot fi umplute si dulce, si sarat. Pentru un plus de gust, daca pregatesti choux sarat, poti adauga in aluat branzeturi tari rase (parmezan, cheddar, gruyere). Poti face choux cu crema de vanilie (crème patissiere), cu inghetata, cu mousse de ciocolata, cu lemon curd, cu pasta de branza, cu pateuri, cu salate de cruditati. Important este sa le umpli cat mai aproape de momentul servirii pentru ca aluatul copt sa nu atraga umezeala din umpluturi si sa se inmoaie.

Pentru rezultate perfecte iti trebuie pos de patiserie si dui potrivit. E adevarat ca poti pune aluatul in tava si cu lingurita, dar gogoselele nu vor fi de aceeasi dimensiune. Cu posul pozitionat perpendicular pe tava poti portiona mult mai bine aluatul. Dimensiunea duiului sau spritului poate varia in functie de cat de mari sau mici vrei sa fie choux-urile. Incearca sa le faci pe toate de aceeasi dimensiune pentru a asigura acelasi timp de coacere.

Temperatura de coacere este marele secret. Cuptorul trebuie sa fie bine incins atunci cand pui tava cu choux-uri. Julia Chid spune ca trebuie sa incalzesti cuptorul la 220C si sa le coci 20 de minute pana cand isi dubleaza volumul si se rumenesc bine, scoate-le inteapa-le cu un ac pentru a elibera aerul si mai lasa-le 10 min in cuptor, cu usa intredeschisa.

Reteta lui Pierre Herme cere un cuptor incins la 190C. Choux-urile se coc timp de 7 minute, apoi se intredeschide usa cuptorului si se mai lasa inca 5 minute, apoi rotesti tava astfel incat gogoselele care au stat spre usa cuptorului sa ajunga in spate si le mai lasi 8 minute.

Michel Roux propune o temperatura de 180C si spune ca gogoselele se lasa in cuptor intre 15 si 20 fara sa modifici temperatura si fara sa deschizi cuptorul.

Cei de la The Kitchen spun, insa, ca temperatura trebuie redusa de 220C (cat a fost pentru preincalzire) la 180C imediat ce ai introdus tava cu choux in cuptor. Dupa ce gogoselele au crescut frumos si si-au dublat volumul, redu temperatura la 150C si le mai lasi timp de 10 minute ca sa se usuce complet.

Mini choux-urile umplute cu vanilie sunt preferatele mele. Le poti stropi cu sirop de ciocolata sau le poti monta spectaculos intr-un croque en bouche.

Reteta de Croque en Bouche

Ingrediente pentru aluat de choux (pentru 70-80 mini choux-uri):

  • 125ml lapte
  • 125ml apa
  • 100ml unt
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 150g faina
  • 4 oua
  • 1galbenus+1 lingura de lapte pentru uns

Pune laptele, apa, sarea, zaharul si untul taiat cubulete la fiert intr-o oala. Cand untul s-a topit si amestecul incepe sa fiarba, ia imediat de pe foc.

Toarna faina si incorporeaza-o rapid cu o lingura de lemn. Amestecul va deveni pastos. Pune-l inapoi pe foc si, amestecand continuu, lasa-l un minut pe flacara medie.

Scoate pasta intr-un castron si o lasa 1-2 minute sa se racoreasca. Incorporeaza, pe rand, ouale amestecand bine dupa fiecare. In final ar trebui sa obtii o pasta. Vei stii ca are consistenta potrivita daca atunci cand intorci lingura aceasta curge incet. Daca arata inca la fel ca un piure de cartofi, mai adauga un ou.

Pune aluatul intr-un pos cu dui mic si formeaza pe o tava de copt (tapetata cu hartie unsa) gramajoare mici (ale mele au avut diametrul maxim de 2-2.5cm, necoapte). Pentru cantitatea de aluat vei avea nevoie de 2 tavi de cuptor. Cu coada unei linguri apasa usor pe varful fiecarei gramajoare, apoi unge-le cu ou batut cu 1 lingura de lapte.

Pune tava in cuptorul incalzit la 180C si lasa choux-urile sa se umfle si sa creasca. Dupa 10 minute redu temeperatura l70C si lasa-le la copt inca 10 minute.

Gogosele vor fi rumene (dar nu arse), aerate, dar la mijloc inca un pic umede. Scoate-le la racit pe un gratar si tine-le in loc uscat si racoros pana cand le umpli.

Pentru Croque en Bouche le-am umplut cu creme patissiere.

Am pregatit un sirop din 250g zahar si 80ml apa puse la fiert pana cand ating 160C si siropul are o culoare auriu inchis.

Croque en bouche se monteaza in jurul unui con (de carton sau unul special din metal) invelit in folie de aluminiu unsa. Inmoaie fiecare choux umplut (cu ajutorul unei furculite) in siropul fierbinte. Aseaza-le intr-un rand la baza conului, astfel incat partea inmuiata in sirop sa nu ajunga pe platou (altfel nu il mai poti dezlipi). Continua asezand unul peste altul randuri de choux, in jurul conului, avand grija sa le lipesti de urmatorul cu ajutorul siropului.

Lasa siropul sa se intareasca putin. Daca ai incredere ca ai facut totul ca la carte, rasuceste putin turnul de gogosele lipite in jurul conului si apoi ridica-l si muta-l pe un platou de servire. Decoreaza-l cu flori naturale sau din zahar, ciocolata sau cu firicele de zahar caramelizat.