Anthony Bourdain mi-a deschis ochii si pofta catre empanadas. L-am vazut gustand si vorbind despre cat de bune sunt in No Rezervations si vizita lui in Argentina. Pur si simplu nu mi-am putut lua mintea de la placintele lui prajite toata ziua. Asa am cautat sa aflu cum se fac, de unde vin si daca exista si varinata coapte la cuptor, pentru ca nu imi suradea ideea unui aluat prajit in ulei.

Empanadas sunt parte a culturii latino americane. Retetele lor le gasesti si in bucataria spaniola, si in cea portugheza, dar in nicio alta tara nu au statutul traditional ca in Argentina. Aici varianta obisnuita este vanduta in piete de comercianti ambulanti. Sunt mult mai mari si sunt coapte pe tipsii imense de metal, la foc de lemne.

Empanadas sunt la fel de populare in Argentina precum hotdogul in America. Se gasesc in orice restaurant sau fast-food. Ideea este aceeasi: o foaie de aluat, taiata intr-un disc si impaturita pe jumatate, care imbraca si sigileaza inauntru o umplutura gustoasa, prajita sau coapta. Cel mai adesea retetele de umpluturi contin carnuri (de la carne tocata de vita pana la cubulete de carne), picante sau nu. Sunt, insa, si umpluturi cu legume, porumb si sos bechamel, sunca si branza, ceapa si branza, sau variantele mai sofisticate de sunca cu prune, sau dovleac.

Eu am ramas fidela variantelor fara prea multa carne, dar care pot deveni la fel de picante si placute cu ardei iuti. Imi place sa le fac in weekenduri, pentru zilele in care stiu ca am multa lume la masa, langa o salsa cu rosii sau ardei copti.

Reteta de empanadas cu porumb si branza (8-9 bucati)

Pentru umplutura:

  • 2 linguri unt sau ulei
  • 1 ceapa mica sau 2 cepe verzi tocate marunt 
  • 1 conserva mica porumb (150g) 
  • coriandru proaspat, tocat
  • ½ ardei iute verde tocat marunt
  • ½ ardei capia
  • 75g cheddar ras
  • 1 linguri smantana de gatit
  • sare si piper

In untul sau uleiul incins se calesc ceapa si ardeiul iute, apoi se adauga porumbul si se gatesc impreuna 3-4 minute. Condimenteaza cu sare si piper si adauga 1 lingura sau 2 de smantana de gatit. Dupa alte 3-4 minute opresti focul si lasi sa se racoreasca putin. Adaugi cheddarul si coriandrul si lasi totul sa se raceasca bine inainte sa incepi sa faci aluatul de empanadas.

Pentru aluat:

  • 300g faina
  • 1 ½ lingurita praf de copt
  • 1 lingura sare 
  • 120g unt rece, taiat in cubulete
  • 100ml apa rece
  • Optional: cimbru sau slavie uscate

Amesteca faina cu sarea si praful de copt. Adauga cimbrul sau slavia uscate si faramitate daca folosesti. Pune cubuletele de unt si framanta bine pana cand incepe sa semene cu un pesmet grunjos.

Adauga si apa rece, pentru inceput 100ml si amesteca pana cand incepe sa se omogenizeze si sa se formeze aluatul. Daca mai e nevoie, mai adauga apa rece; pe rand, cate o lingura. Scoate aluatul pe blatul de lucru si framanta-l de cateva ori pana cand devine elastic.

Intinde o foaie subtire din aluat (3 mm grosime). Foloseste drept sablon o farfurie mica sau un castron (diametrul 10cm) ca sa poti forma pe suprafata lui niste cercuri. Decupeaza discurile de aluat. In fiecare dintre ele pune 1-2 linguri de umplutura si unge-le marginile cu ou batut. Impatureste la jumatate (formand o jumatate de disc) si cu o furculita sigileaza marginile, indepartand, astfel, si eventualele bule de aer care pot ramane.

Repeta operatiunea pana cand termini toate empanadas. Unge-le cu ou batut si pune-le la frigider cel putin 30 de minute inainte sa le pui la copt. (In acest moment le poti pune si la congelator si le poti coace in alta zi, fara sa fie nevoie de decongelare, la 180C timp de 30 de minute).

Daca le faci pe loc, incinge cuptorul la 200C/180C daca are ventilatie. Pune empanadas intr-o tava, pe hartie de copt si coace-le timp de 15-20 de minute pana cand se rumenesc.

Sunt bune fierbinti cu o salsa de rosii sau cu guacamole, cu o salata din verdeturi sau doar cu o limonada.

Inspiratia mea: Martha Stewart si The Kitchn