Metoda la care apeleaza toata lumea atunci cand vrea sa puna legume la cuptor este sa le unga cu putin ulei de masline, sa le aseze intr-un strat uniform in tava si sa le tina la cuptor pana cand devin moi. Dar fiecare leguma are propriile sale atuuri, care pot fi scoase in evidenta daca stii si cateva secrete.

Ciuperci la cuptor

Ciupercile coapte au acea textura carnoasa, aroma intensa si puternica. Cea mai buna metoda ca sa obtii maximul din ele este sa le speli, sa le ususci intr-un uscator de salata, sa le tai in sferturi, sa le amesteci cu ulei de masline, sare si piper si la le pui la cuptor la 180C timp de 15 minute.

Dupa acest timp, scurge lichidul care s-a strans in tava si lasa ciupercile in cuptor pana cand se rumenesc frumos. Tocmai prin eliminarea acestui lichid din tava vei canaliza toata energia caldurii catre ciuperci, vei reduce timpul de gatire si vei salva si aroma lor.

Morcovi la cuptor

In cazul morcovilor, daca ii tii prea mult la cuptor s-ar putea sa te alegi cu niste legume ofilite, reduse la dimensiuni mult mai mici decat atunci cand le-ai pus in tava.

Secretul unor morcovi dulci, usor caramelizati de caldura cuptorului, fara sa fie uscati, sta in fierberea lor in coaja inainte sa ii pui la cuptor. Asta va permite morcovilor sa se inmoaie fara sa piada din umiditate.

Dupa fierbere curata-i de coaja, taie-i in bucati mai mici, condimenteaza-i (se potrivesc de minune cu pudra de chili, curry, harissa sau chimion) si rumeneste-i la 180C timp de 40 de minute.

Cartofi la cuptor

Daca visezi la o portie de cartofi la cuptor inveliti intr-o crusta crocanta, dar cu un mijloc la fel de moale ca piureul, nu e suficient sa ii arunci in tava si sa ii bagi la cuptor.

Ca sa construiesti crusta perfecta e nevoie sa fierbi cartofii taiati in cuburi in apa cu putin otet, astfel incat amidonul din ei sa isi faca treba. Practic, crusta aceea perfecta incepe sa se formeze din timpul fierberii cand moleculele de amidon sunt eliberate din interior pe masura ce cartoful se fierbe. Prin interactiunea lor aceste molecule de amidon formeaza un invelis ca o gelatina pentru cartoful tau.

Aceasta se va deshidrata in cuptor si va forma in final si cruta crocanta. Dupa ce s-au fiert cat sa poti sa ii intepi usor cu furculita, scurge cartofii, unge-i bine cu ulei de masline sau alta grasime si pune-i la copt intr-un cuptor foarte incins. Preferabil al 250C