Sous-vide e o tehnica mai simpla decat ii spune numele. Practic, inseamna sa gatesti alimente/ ingrediente sigilate in vid intr-o punga sau chiar intr-un borcan. Temperatura la care le gatesti poate fi controlata mai usor, acestea nu intra in contact cu aerul sau lichidul in care sunt gatite si isi pastreaza calitatile nutritionale si gustul bun.

Pe scurt, numai de bine, despre aceasta metoda de gatit. In practica insa, multa lume se fereste de ea pentru pare ceva greu de realizat fara echipamente speciale. Inventat acum aproape o jumatate de secol, in Franta, sous-vide a fost considerat la vremea respectiva cea mai tare tehnica de gatit, tocmai pentru ca permite controlarea temperaturii la care gatesti.

Ca sa experimentezi minunea gatitului perfect nu trebuie sa investesti in tot felul de aparate si oale speciale. O oala, un termometru si pungi in care sa videzi ingredienetele sunt tot echipamentul de care ai nevoie. Cel mai usor va fi pe o plita electrica sau pe o plita cu inductie unde vei putea controla mult mai usor puterea caldurii fata de un arzator obisnuit cu gaz.

Temperatura lichidului in care vei scufunda punga cu preparatul trebuie sa nu varieze mai mult de 1-2 grade pe parcursul gatirii, asa ca trebuie sa fii mai mereu cu ochii pe termometru si sa reglezi aragazul.

Umple oala cu apa, tinand cont ca nivelul ei se va ridica odata ce introduci ingredientele. Fixeaza termometrul pe marginea oalei.

Incalzeste apa la nivelul cerut de reteta si preparat, apoi regleaza arazatorul sau temperatura plitei, astfel inca sa mentii pentru 2-3 minute temperatura constanta. Tine cont de faptul ca reglarea nu se va face instantaneu ci in cateva minute. Asa ca ai rabdare.

Videaza ingredientele pe care vrei sa le gatesti sous-vide.

Daca nu ai un aparat de vidat, poti folosi pungi de tip ziplock (cu fermoar) din care sa scoti aerul scufundandu-le intr-un vas cu apa. Vei stii ca ai vidat corect daca atunci cand introduci punga in vasul in care vrei sa gatesti aceasta nu se ridica la suprafata.

Ca sa fii sigur ca apa nu ajunge in zona in care punga este inchisa prinde marginea pungii de marginea oalei cu un cleste sau fixeaza-o cu capacul.

Cand preparatul este gata ridica cu grija punga din apa fierbinte si scoate cu grija ingredientele dinauntrul ei.

 Foto: www.chefsteps.com