De la paella spaniola si celebra bouillabaise din sudul Frantei, pana orezurile italiane si indiene, sofranul si-a facut loc in bucatariile calde ale lumii aducand nu numai gustul usor amarui si aroma florala, dar si culoarea aproape asemanatoare cu a aurului.

Firisoarele delicate de sofran sunt, de fapt, staminele unei flori (Crocus sativus), iar pentru obtinerea acestui condiment atat de apreciat e nevoie de o munca titanica. Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate. Pentru un gram de praf de sofran e nevoie de cateva sute de firicele fine. Partea buna e ca pentru o aroma perfecta e nevoie doar de foarte putin sofran, pentru ca altfel vei obtine un gust amar.

Cum sa alegi ce e mai bun

Regula de baza spune ca sofranul de calitate are o nuanta rosiatica inchisa si varfuri de culoare portocalie. Daca varfurile firisoarelor nu sunt portocalii ar putea fi vorba de un sofran de calitate inferioara. Nu va zgarciti la bani. In cazul sofranului calitatea chiar este indicata de pret. Si, foarte important, pudra de sofran nu este o optiune stralucita pentru ca poate fi completata si cu alte ingrediente si mirodenii.

Odata ce ai investit intr-un astfel de condiment pastreaza-l in recipiente etans, in locuri intunecate si te vei putea bucura de el cativa ani buni.

Citeste si: In jurul lumii in cautarea experientelor culinare - Chhena Poda, India

Cum sa pregatesti sofranul pentru mancaruri

Aroma sofranului este eliberata la caldura, asa ca firisoarele rositaice ar trebui inmuiate in lichid cald inainte sa fie adaugate in mancaruri. Poti folosi apa, lapte sau vin, iar lichidul rezultat se va adauga in mancare spre finalul intervalului de gatire. Prin aceasta etapa te asiguri si ca vei distribui uniform culoarea sa intensa de galben portocaliu in toata mancarea. Nu pune sofranul direct in uleiuri sau alte grasimi pentru ca aroma lui nu se va elibera.

Regula este sa pui o lingurita de sofran la trei linguri de lichid, dar cantitatea depinde de fiecare retata in parte. Amestecul este gata sa fie folosit dupa cateva ore, cand firisoarele de sofran s-au umflat si aproape si-au dublat dimensiunile.

Daca e nevoie sa fii mai rapid poti pune 1 lingurita de sofran in 5 lingurite de lichid si sa il lasi la inmuiat 20 de minute. Apoi zdrobeste firisoarele cu o lingura sau intr-un mojar, astfel incat sa obtii o pasta groasa. Aceasta poate fi adaugata in mancare.

Ca sa obtii pudra de sofran poti sa prajesti firisoarele intr-o tigaie pe foc mare cateva secunde pana cand se usuca, apoi sa le zdrobesti.

Sofranul - ingredientul special in zeci de feluri de mancare

Sofranul este foarte des folosit in bucataria mediteraneana, spaniola, turceasca, indiana sau asiatica. In Spania este ingredient esential in paella careia ii da o culoare specifica.

Citeste si: Paella – amestecul ispititor cu orez, sofran si fructe de mare

Si in Italia este folosit in prepararea orezului in retete de “risotto a la Milanese”. La fel si in India, unde bucatarii il pun si in retete de dulciuri sau paine.

In Franta este un condiment utilizat in feluri de mancare cu peste. In amestec cu usturoi, cimbru si putin otet poate deveni o marinada in care sa pregatesti pestele pentru un gust senzational.

In tarile din Orientul Mijlociu este o prezenta placuta alaturi de cardamom in cafea. Indiferent ce preparat alegi, tine minte sa folosesti sofranul cu masura pentru a profita de aroma lui unica.

Noi iti propunem doua retete: Pilaf cu citrice sau Paella cu pui si pastai de mazare