Nu veni cu mana goala. Daca te afli in postura de invitat la masa, trebuie neaparat sa aduci cadouri pentru toti membrii familiei. Chiar daca e vorba de niste cadouri simbolice, acestea nu trebuie sa lipseasca. De asemenea, este recomandat sa aduci si ceva de mancat si de baut – fie o sticla de vin, fie niste dulciuri speciale de Craciun.

Este o idee foarte buna sa discuti inainte cu gazda si sa o intrebi daca nu trebuie sa contribui si tu cu ceva la masa de Craciun. Poti sa sugerezi, de exemplu, sa te ocupi tu de branzeturi, bauturi sau dulciuri. Macar o parte din ceea ce se va consuma.

Daca participi la o masa de Craciun, te afli sub obligatia morala sa intri in spiritul sarbatorii. Fara glume nepotrivite, fara cinism, fara negativitate. Daca oamenii din jurul tau se simt bine, nu le strica atmosfera.

Fii cu ochii pe gazda. Daca vezi ca nu se descurca cu aranjarea mesei sau servirea mancarii, ofera-te sa o ajuti. Orice semn de panica in ochii acesteia trebuie sa te faca sa te implici in organizarea cinei. Ai grija insa – daca te refuza, nu insista. S-ar putea ca mai tare sa o incurci in bucatarie.

Nu comenta niciodata felul in care se organizeaza gazda. Chiar daca ai propriile obiceiuri sau ritualuri de Craciuni, acum esti doar un musafir, asa ca trebuie sa te conformezi. Nu o critica deloc.

Multumeste-i la final gazdei pentru ospitalitate. Fii atenta la detalii si spune-i ce ti-a placut cel mai tare. Va aprecia atentia de care ai dat dovada.