Stii merele ionathan sau bot de iepure din copilarie. Pe langa ele gasesti acum in magazine mere Granny Smith, Golden Delicious, Ionagold, Gala sau Idared. Sunt crescute si la noi, dar vin si din alte livezi din lume. Sunt tot timpul anului disponibile, dar toamna le gasesti din abundenta, la preturi mici, de sezon.

Multi le adora crude si simple, in loc de gustare sau desert. Altii le pun doar in placinte traditionale, dar noi credem ca merele merita mai mult de atat. Marul, indiferent de soi, se potriveste cu o multime de arome: de la vanilie, scortisoare si nucsoara, pana la miere, cardamon si cuisoare. Le poti combina si cu salvie, rozmarin sau coaja de lamaie si complimenteaza frumos cu textura si gustul lor carnuri de porc, dovleac, verdeturi sau branzeturi (de la banala telemea de vaca pana la branzeturi fine cu mucegai).

Merele pot fi transformate usor in jeleuri pentru ca au o cantitate mare de pectina, pot fi puse in salate, tarte, prajituri si pot fi transformate in sosuri si garnituri pentru friptura.

Daca ai cumparat prea multe, nu le pastra la temperatura camarei. Ca sa isi mentina textura crocanta e bine sa fie tinute la rece, in frigider. Merele elibereaza etilena pe masura ce se coc, asa ca le poti depozita impreuna cu banane sau avocado daca vrei ca acestea din urma sa se coaca mai repede.

Te-am convins sa iti faci provizii de la piata? Iata si ce poti face cu ele: