Inainte sa pui la congelator tone de alimente la pastrare, pentru cand vei avea nevoie, trebuie sa stii cateva reguli importante:

1. Daca nu are un gust bun sau nu iti place cand e proaspat, alimentul respectiv nu va avea un gust mai bun dupa ce il tii la rece. Dupa congelare si reincalzire textura se schimba, asa ca daca nu ti-a placut cina, nu te obosi sa o pastrezi pentru alata data.

2. Daca pui la congelator alimente crude care au un continut ridicat de apa/ umiditate (cum sunt castravetii, pepenele rosu, citricele) nu te gandi ca vor arata la fel de bine sau vor avea acelasi gust dupa decongelare. Practic, toata textura lor va fi distrusa. Sigurele legume din aceasta categorie care pot fi folosite cu succes la gatit dupa decongelare sunt rosiile.

3. Tot ce e cremos e compromis in congelator. Iaurtul, cremele, branzeturile moi congelate isi schimba textura dupa decongelare.

Odata ce stii aceste reguli lista alimentelor “interzise” in congelator e foarte simplu de alcatuit. NU congela:

Legume: tulpini de telina, castraveti, salata verde, ceapa, rosii, ardei gras, ridichii, germeni. Unele se pot folosi dupa decongelare doar in mancaruri, dar nu in salate sau alte mancaruri in care ai nevoie de legume crude.

Fructe: mere, citrice, struguri, papene rosu sau galben. Strugurii congelati pot fi, totusi, folositi pentru a raci rapid un pahar cu vin fara sa schimbi gustul bauturii, iar merele intr-o placinta.

Lactate: Branzeturi moi, branza cu smantana, crema de branza, creme pe baza de ou si lapte, creme pe baza de unt si bezea, maioneza, dressinguri, iaurt sau smantana.

Oua in coaja. Poti congela totusi separat galbenusuri si albusuri. Iti dam toate ponturile AICI.

Ierburi aromatice: busuioc, chives.