Iata ce ingrediente isi pierd proprietatile mult mai repede decat se crede, insa acest lucru depinde in mare masura de recipientul si mediul in care sunt pastrate si de clima fiecarei regiuni.

1. Faina
Faina are o perioada de folosire de aproximativ jumatate de an, insa poate deveni ranceda sau in ea pot aparea insecte dupa o anumita perioada de timp daca este mentinuta la o temperatura ridicata. Trebuie pastrata in locuri uscate si reci, fara umiditate. Frigiderul este un loc indicat pentru pastrarea fainei in recipiente de sticla.

2. Condimentele
Potrivit lui Karen Page, autorul lucrarii 'The Flavour Bible', condimentele rezista o perioada maxima de la sase la douasprezece luni, timp in care pot fi folosite optim la gatit fara sa isi piarda din proprietati. Desi nu se altereaza ca alte alimente de baza, ele isi pierd din savoare si din proprietati si cand sunt vechi nu mai au acelasi efect asupra mancarii.

3. Orezul brun
Orezul brun rezista intre sase si opt luni, timp in care poate fi folosit optim la pregatirea diferitelor preparate culinare. Orezul alb insa are o durata de folosire extinsa de pana la patru sau cinci ani, daca este pastrat corespunzator. Orezul brun poate deveni ranced daca nu este pastrat departe de umiditate sau caldura.

4. Alunele
In functie de tipul de alune, acestea pot avea o perioada optima de folosire ce variaza intre cateva luni si pana la un an de zile. Migdalele rezista cel mai mult intre 9 si 12 luni, acaju si arahidele rezista intre sase si noua luni. Nucile pecan, specifice Americii de Nord, au o durata de folosire de pana la sase luni. Fisticul, cu o larga varietate in utilizare la salate, fripturi sau inghetata, are o perioada optima de folosire de pana la trei luni. Semintele de pin, cu gustul lor usor dulce si o aroma apropiata de cea a untului, sunt folosite la paste, orez, salate, preparatele pe baza de orez sau quinoa, avand o perioada de folosire de pana la una sau doua luni. Frigiderul ofera mediul optim pentru conservarea acestora in recipiente din sticla.

5. Cerealele
De la deschiderea pachetului de cereale acestea pot fi consumate intr-o perioada de pana la patru sau sase luni, iar daca pachetul nu a fost desfacut pot fi pastrate pana la sase sau opt luni. In oricare din aceste situatii cerealele trebuie pastrate intr-un mediu ferit de umiditate.

6. Ketchup
Datorita compozitiei sale bogate in conservanti, ketchupul are o durata mare de folosire. Dupa desigilarea recipientului, ingredientul poate fi folosit pana la un an de zile daca este pastrat in frigider, iar daca este sigilat poate fi pastrat pana la 2 ani de zile. Dupa desfacerea sticlei, daca se observa separarea lichidului de masa densa concentrata a ketchupului, atunci acesta nu mai are proprietatile optime de folosire si gustul nu mai este acelasi.

7. Uleiurile de gatit
Nu toate uleiurile au o perioada mare de utilizare. Uleiul de masline poate fi folosit pana la doi sau trei ani, insa uleiul din struguri nu rezista mai mult de trei luni, indiferent daca sticla a fost sau nu deschisa. Uleiul de trufe, care aduce un plus de savoare fantastic unui risotto cu ciuperci, are o durata optima de folosire de la desigilare de pana la patru sau sase luni.