Telina este extrem de versatila si poate fi char ingredient principal in retete. Textura ei crocanta o face indispensabila in salate de cruditati, dar ii poti gasi locul si in alte preparate. Iata cele mai bune idei in care sa o folosesti.

1. In sucuri de legume. Pe langa gust, tulpinile de telina aduc si o culoare vibranta in sucurile proaspat stoarse. Poti sa o folosesti in combinatie cu castravete si mere pentru un suc racoritor sau o poti pune intr-un Bloody Mary in varianta fara alcool, in cocktailuri cu gin si votca.

2. In muraturi. Este perfecta in combinatie cu castraveti, gogosari sau conopida si poti pune tulpinile cu tot cu frunze.

3. Pentru mirepoix. Adica, pentru amestecul de legume (telina, morcovi si ceapa) cu care, de obicei, incepi orice mancare.  Poti sa pregatesti din timp acest amestec si sa il pastrezi la congelator.

4. In preparate asiatice
Tulpinile de telina sunt folosite in foarte multe retete asiatice, tocmai pentru ca nu isi pierd textura atunci cand sunt calite pe foc puternic. O poti combina cu pui, carne de vita sau tofu.

5. In salate
Daca iti place textura feniculului sau a ridichiilor in salate, atunci cu siguranta iti va placea si telina. Feliaza-o subtire si foloseste-o in combinatii cu ierburi aromatice si alte legume, dar mai ales cu felii zemoase de grepfrut.

6. In supe
In orice supa cu legume sau in orice supa crema in care ii poti tempera aroma cu smantana si bacon.