Este o prima lectie la scoala de bucatari si o prima proba la MasterChef. Nu negeaba! Manuirea unui cutit profesional in bucatarie este esentiala si spune multe despre persoana care are cutitul in mana.

Seriouseats.com a facut o serie de tutoriale video prin care explica patru stiluri esentiale de taiat legume si verdeturi.

1. Feliere
La ce foloseste: pentru taierea legumelor si a carnii.
Ce cutit se foloseste: pentru acest stil de taiere, se recomanda cutitul bucatarului, care are o lama de 20 cm (dar poate sa ajunga pana la 30 cm), usor curbata pentru mai multa precizie si balansare.
Cum se foloseste: Ai nevoie de un tocator de bucatarie si un cutit bine ascutit. Inclesteaza degetele de la mana stanga pe leguma/carne, iar cu dreapta manuieste cutitul. La aceasta tehnica, varful lamei trebuie sa fie indreptat in jos si sa aiba contact constant cu tocatorul. Doar partea din spate se misca din sus in jos, respectiv din spate in fata.

2. Tocare
La ce foloseste: taierea cu precizie a legumelor si verdeturilor.
Ce cutit se foloseste: Cutit santoku (cu lama alveolara). Lama acestuia are intre 13 si 20 centimetri, iar ceea ce-l diferentiaza este designul lamei: acesta are mici scobitur ovale aproape de margine, menite sa previna lipirea alimentelor de lama si sa ajute la o taiere mai eficienta.
Cum se foloseste: Inainte de a te apuca sa toci legumele, taie-le in jumatate, astfel incat sa ai o suprafata plana. Tine leguma in mana stanga, cu degetele inclestate, iar cu dreapta manevreaza cutitul. Miscarea se face drept pe tocator, de sus in jos, cu toata lama cutitului.

3. Feliere in spate
La ce foloseste: felierea fina a alimentelor mai delicate, cum sunt ierburile proaspete, fara sa le zdrobesti.
Ce cutit se foloseste: atat cutitul bucatarului, cat si cutitul santoku (cu lama alveolara).
Cum se foloseste: strange firele de verdeata laolalta si misca cutitul din fata in spate, pe toata lungimea lamei. Pentru siguranta ta, lipeste varful lamei de tocator, iar partea sa superioara, mai groasa, inclin-o si tine-o lipita de degetele mainii stangi.

4. Tocare "rock"
La ce foloseste: pentru tocarea fina a ierburilor proaspete, a cojilor de fructe sau alte plante aromate.
Cum se foloseste: mai intai feliezi si toci in mare ierburile, dupa care le strangi laolalta. Folosindu-te de ambele maine, taie-le marunt din miscari mici si dese.