Daca ai facut vreodata tarte de la zero, stii ca intotdeauna iti ramane aluat. Uneori nu este suficient pentru o a doua tarta identica, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il arunci. Din resturile de aluat ramase poti da forma unor deserturi sau mese noi.

1. Mini quiche-uri.
Taie aluatul ramas in discuri mici, cat sa intre in adanciturile de la o tava de briose. Umple-le cu un amestec de ou batut cu smantana si presara deasupra bucatele mici de bacon sau legume, inainte sa le pui la cuptor.

2. Rulou cu scortisoara. Aduna toate bucatile de aluat ramase intr-o bila de aluat. Ruleaza-l intr-o foaie de 3-4 milimetri si presara zahar amestecat cu scortisoara. Infasoara aluatul ca o rulada, feliaza-l si pune la copt.

3. Mini empanadas. Empanadas sunt niste placinte argentiniene umplute cu carne sau legume. Din aluatul ramas intins intr-o foaie subtire taie cercuri pe care sa le folosesti pentru empanadas. Unge-le marginile cu ou batut, aseaza pe jumatate din ele bucatele de carne de pui si branzeturi rase, impatureste-le pe jumatate si preseaza bine cu o furculita. Empanadas sunt gata de pus in cuptor.

4. Biscuiti cu nuci. Daca ai ramas cu cateva bucatele de aluat dulce pentru tarta, le poti intinde intr-o foaie din care sa tai patratele sau cercuri pe care sa prezezi miez de nuca (sau alune, migdale, fistic) si sa pui totul la cuptor.

5. Biscuiti sarati. Dupa acelasi model, daca ai rams cu aluat de tarta sarata il poti taia in forma dorita si il presari cu parmezan ras. Dupa ce il coci la cuptor vei avea o portie delicioasa de biscuiti sarati.

6. Mini croissant cu ciocolata. Nu este cea mai pufoasa varianta a acestui desert frantuzesc, dar este la fel de gustoasa chiar daca nu ai aluat de croissant. Aluatul de tarta ramas poate fi intins intr-o foaie subtire de 3 mm, taiat in triunghiuri si presarat cu bucatele de ciocolata neagra. Ruleaza pornind de la baza triunghiului, ca la croissante.

7. Topping pentru inghetata. Pudreaza resturile de la aluatul de tarta cu cardamon macinat, coace-le la cuptor si marunteste-le apoi in bucatele mici, numai bune de presarat peste un iaurt sau o inghetata.

8. Carnaciori in aluat. Desi acestia se pregatesc, de obicei, cu aluat de placinta sau de foietaj, poti folosi si resturile de la aluatul de tarta. 

9. Dulcegarii pentru micul dejun. Aduna tot aluatul ramas, intinde-l intr-o foaie si taie-l in patrate. Umple fiecare patrat  cu dulceata sau gem, impacheteaza pe jumatate pentru a forma un triunghi si coace la cuptor.  Vei obtine cel mai bun desert pentru ceaiul de dimineata.

10. Saratele. Daca ai aluat de tarta sarata, intinde-l intr-o foaie subtire, taie fasii lungi, unge-le cu ou batut si presara-le cu seminte de susan, mac sau sare. Vei obtine cele mai bune saratele pentru invitati.