Ingrediente:

- Ciocolata neagra

- Smantana pentru gatit (cu peste 30% grasime)

 

Mod de preparare:

Cantareste cantitatea de ciocolata necesara pentru reteta. Daca nu urmezi o reteta anume, incepe cu o cantitate mica (sa spunem 200 de grame de ciocolata) si poti face mai mult ganache pe parcurs.

 

Stabileste cantitatea de smantana necesara. Sunt cateva reguli de baza pe care le poti urma aici:

- Daca folosesti ganache-ul pentru glazurarea unui tort, ai nevoie o proportie de 1:1 (ex. 200 grame ciocolata, 200 grame smantana)

- Pentru trufe de ciocolata, ai nevoie de o proportie de 2:1 (ex. 400 grame ciocolata, 200 grame smantana)

- Pentru o glazura moala, ai nevoie de o proportie de 1:2 (ex. 200 grame ciocolata, 400 grame smantana)

 

Toarna smantana intr-o cratita mica si pune-o la foc mic spre mediu timp de cateva minute. Supravegheaz-o atent si nu o lasa sa dea in fiert. Smantana trebuie doar sa incalzeasca. Iti vei da seama ca e gata cand poti sa pui un deget in ea si sa-l tii acolo intre 3 si 4 secunde. Stinge focul si ia smantana de pe aragaz.

 

In timp ce smantana se incalzeste, sparge ciocolata in bucati. 

Adauga bucatile in smantana, amesteca usor, cat sa le distribui uniform si lasa-le sa se topeasca usor timp de cateva minute.

Foloseste o spatula sau o lingura de lemn pentru a amesteca ganache-ul. La prima vedere, s-ar putea sa ti se para ca amestecul este taiat, dar continua sa amesteci pana devine cremos.

Poti raci putin ganache-ul inainte de a il folosi, dar de cele mai multe ori, este necesar ca dupa ce il scoatem de la frigider, sa il amestecam din nou, timp de 1-2 minute, cu un mixer sau un tel, pentru a il aera.