Locul 10. Andorra – 33.8 litri/cap de locuitor

 

Atunci cand esti pozitionat geografic intre doi dintre cei mai mari (si mai priceputi) producatori de vin din intreaga lume, este extrem de greu sa te abtii de la a consuma.

Desi o tara micuta, cu putin peste 80 de mii de locuitori, este una dintre cele mai vizitate din Europa. Aproximativ 10 milioane de turisti viziteaza anual Andorra.

Locul 9. Danemarca – 35.1 litri/cap de locuitor

 

Consumul real din interiorul Danemarcei se presupune a fi chiar mai ridicat de atat. Statisticile oficiale includ si consumul din alte teritorii apartinand Regatului Danemarcei (Insulele Feroe si Groenlanda).

Intre anii 2007 si 2011, consumul de vin pe cap de locuitor a crescut cu aproape 30%.

Desi nu stau deloc la fel de bine si la capitolul productie, exista totusi si cateva vinuri daneze. Site-ul www.denmarkwine.com.au prezinta o lista de producatori ale caror vinuri pot fi cumparate online.

Locul 8. Slovenia – 36.4 litri/cap de locuitor

 

Invecinata cu Italia si Austria, Slovenia este unul dintre cei mai vechi producatori de vin. 75% din productia celor peste 28.000 de vinarii, este reprezentata de vinul alb.

Daca vreti sa incercati o gama mai larga de vinuri Slovene, gasiti pe siteul www.premiumwinesofslovenia.eu. Transportul in tarile UE este gratuit pentru comenzi mai mari de 150 Euro. Conform informatiilor de pe site, in Romania livrarea se face in 3-4 zile.

Locul 7. Insulele Turks si Caicos – 37.9 litri/cap de locuitor

 

Probabil ca acesta este singurul top in care pot intra cele doua insule din Caraibe. Consumul de vin al celor 45.000 de locuitori a crescut, din 2007, cu 25%.

Mai multe detalii despre insule gasiti aici

Locul 6. Elvetia – 38.2 litri/cap de locuitor

 

Dincolo de statutul de mari cumparatori de vin, elvetienii se pot lauda si cu cel de producatori (15 mii de hectare de vita de vie).

O statistica interesanta ar fi sub ce forma este vandut vinul. Intr-o zi calduroasa ca aceasta, nu putem sa nu visam la un vin fiert pe o partie de schi :)

Locul 5. Portugalia – 41.8 litri/cap de locuitor

 

Vinul este unul dintre produsele cele mai exportate de catre Portugalia (aproape 2% din exporturi sunt reprezentate de vinuri).

Varietatea de vinuri produse aici este extrem de mare. Totusi, cele mai cunoscute sunt vinul de Porto, Madeira si Vinho Verde.

In Romania, vinul portughez poate fi cumparat si online, de pe urmatoarele siteuri:

www.vinoteca.ro

www.vindor.ro

Locul 4. Italia – 42.2 litri/cap de locuitor

 

Cum si productia casnica este foarte ridicata, cantitatea de vin consumata de italieni, este de aproape doua ori mai mare decat cea cumparata (un Italian consuma, in medie, peste 70 de litri de vin intr-un an).

Vanzarile ridicate, se datoreaza in mare parte si turistilor care viziteaza Italia. Se estimeaza ca 43 de milioane de turisti viziteaza Italia in timpul unui an.

Conform Ministerului Agriculturii din Italia, in cele peste un million de vinarii sunt cultivate 350 de soiuri de vita de vie.

In online, puteti cumpara vin italian de pe site-urile:

www.evinoteca.ro

www.winery-outlet.com

www.vindor.ro

Locul 3. Franta – 45.7 litri/cap de locuitor

 

Alaturi de italieni, francezii sunt considerati cei mai mari producatori si consumatori de vin. Legatura dintre francezi si vin este atat de stransa incat aproape ca nu iti poti imagina Franta fara a vizualiza si un pahar de vin.

Intr-un an de zile, francezii produc intre 7 si 8 milioane de sticle. Cele mai intalnite soiuri sunt: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir si Sauvignon Blanc.

In online, puteti cumpara vin italian de pe site-urile:

www.evinoteca.ro

www.winery-outlet.com

www.vindor.ro

Locul 2. Luxemburg – 52.5 litri/cap de locuitor

 

Luxemburg este statul European cu cel mai mare venit pe cap de locuitor. Astfel, nu mira pe nimeni ca sunt printre cei care cheltuie cel mai mult pentru a cumpara vin.

Locul 1. Vatican – 54.8 litri/cap de locuitor

 

Este poate cea mai ciudata aparitie din top. Intreaga populatie a Vaticanului depaseste cu putin 800 de persoane, in marea lor majoritate clerici. Alaturi de acestia, au mai participat la aceasta statistica, cei 2400 de italieni angajati la Vatican.

Sursa: www.snooth.com