1. Sulfiti
Sulfitii sunt adaugati in vin pentru a-i proteja de oxidare si de microbi. Cu alte cuvinte, sunt acele substante care pastreaza vinul proaspat si il impiedica sa se transforme in otet. Sulfitii si-au creat o reputatie proasta din cauza reactiilor alergice precum stranut si migrene, insa in realitate foarte putina lume sufera de aceste probleme.

2. Metale grele
Un studiu publicat in Chemistry Central Journal a indicat ca unele vinuri au un nivel ridicat de metale grele, precum cupru si mangan. Cu toate acestea, dozele sunt tinute sub control prin legislatie, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji cand ciocnesti urmatorul pahar.

3. Histamina
Acest compus chimic este un alergen care se gaseste de regula in mancare si poate cauza inflamatii. Ce cauta in vin? Ei bine, uneori sunt histaminele se folosesc pentru vinurile care trec prin a doua fermentatie, pentru a le conferi o textura mai fina. Vestea buna este ca nu exista studii care sa demonstreze ca histaminele din vin creeaza probleme umane.

4. Taninuri
Stii acea senzatie de “uscat” pe care o simti pe limba dupa ce bei anumite vinuri? Senzatia astringenta este cauzata de tanin, un polifenol care ia nastere in procesul de vinificare, datorita strugurilor. Taninurile se gasesc in vinurile rosii cu gust bogat, in special cand vine vorba de Bordeaux, Shiraz, Barolo, sau Barbaresco.

5. Resveratrol
Probabil ai mai zarit acest nume in lista de ingrediente de pe creme si serumuri antirid. Asta pentru ca este un antioxidant foarte bun, extras din pielita strugurilor, recunoscut pentru proprietatile sale anti-imbatranire. Asta nu inseamna ca, cu cat bei mai multe pahare de vin, cu atat intineresti mai tare. Concentratia de resveratrol din vin este destul de mica.

6. Alcool
Iata un lucru bine de stiut: vinurile cu continut scazut de alcool contin mai putine calorii. Astfel, cu cat bei un vin mai light, mai usor, cu atat poti sa stai mai linistit in ceea ce priveste continutul de calorii.

Sursa: time.com