Astfel, amenajarea acestei incaperi trebuie sa fie pusa la punct inainte de venirea Craciunului, atunci cand preparatele specifice aduna familia si oaspetii la masa. Afla din randurile de mai jos cum poti sa-ti pregatesti bucataria pentru iarna, pentru a profita de un spatiu ultraconfortabil!


Nu lasa frigul sa intre

Desi in anotimpul cald nu acorzi atat de multa atentie ferestrelor tale, in sezonul rece trebuie sa te asiguri ca acestea se inchid corespunzator, astfel incat sa te bucuri de tot confortul. De aceea, daca ai observat ca ferestrele de la bucatarie nu se mai inchid ca in momentul montarii sau ca se simte curent in jurul lor, inseamna ca au nevoie de reglare.


Cu ajutorul unor cunostinte minime, poti sa reglezi singur ferestrele de termopan. Daca acestea nu se inchid asa cum iti doresti, incearca sa inlocuiesti garnitura ferestrei sau sa ungi termopanele cu uleiuri speciale. In cazul in care tamplaria s-a miscat, poti folosi un imbus pentru a calibra ferestrele atat pe orizontala, cat si pe verticala. Repeta aceste operatiuni la toate ferestrele si asigura-te ca toate functioneaza impecabil.


Repara fisurile din pereti sau din geamuri

Daca ai ferestre din sticla in bucatarie sau fisuri in pereti, de care nu ai avut inca timp sa te ocupi, este indicat sa le repari inaintea de venirea iernii. Este recomandat ca geamurile din sticla sa fie inlocuite, astfel incat bucataria sa nu devina o incapere racoroasa. In ceea ce priveste fisurile din pereti, nu e intotdeauna necesar sa apelezi la o echipa de specialisti.


Cu putina indemanare si cu ajutorul uneltelor potrivite, te poti ocupa si singur de aceste reparatii usoare. Indiferent daca vorbim despre pereti sau tavan, pentru a repara fisurile va fi nevoie sa indepartezi cu un spaclu tot materialul, pana la tencuiala. Dupa ce cureti aceasta zona, trebuie sa aplici un chit, iar cu ajutorul unui spaclu flexibil, sa il nivelezi corespunzator. 


Dupa ce chitul s-a uscat conform instructiunilor de pe ambalaj, vei aplica si amorsa, inainte de vopseaua lavabila. Daca ai ajuns la acest pas, poti alege sa schimbi si culoarea peretilor sau a tavanului, astfel incat bucataria ta sa fie pregatita pentru iarna.

Cumpara draperii noi, din materiale groase

Perdelele si draperiile au un rol decorativ major in amenajarea locuintei, astfel incat pot schimba radical atmosfera unei incaperi. Din acest motiv, draperiile sunt disponibile intr-o mare varietate de culori si forme, care iti permit o selectie amanuntita. In afara de preocuparea pentru aspectul bucatariei, trebuie sa tii cont si de aspectul practic al draperiilor. 


Materialul si culoarea lor pot da voie luminii naturale sa intre in incapere, insa pentru draperiile unei bucatarii amenajate in timpul iernii, este de preferat sa optezi pentru materiale opace, astfel incat sa ofere intimitate si sa se potriveasca cu restul mobilei. Totodata, draperiile pot sa retina caldura in interiorul casei, un aspect pe care nu trebuie sa il omiti in sezonul rece.


Nu uita de covoarele pufoase!

Regula de care trebuie sa tii cont in amenajarea bucatariei include achizitionarea unui covor pufos, care sa se incadreze perfect in stilul bucatariei si sa completeze coloristica incaperii. Poti opta pentru covoare pufoase de diverse dimensiuni, care sa aiba un puternic impact vizual si sa ofere un aer vesel bucatariei tale. La fel de potrivite sunt si covoarele in combinatii de gri si negru, care iti permit asortarea cu aproape orice culoare a obiectelor de mobilier. 


Daca ai o bucatarie amenajata in stil minimalist, vei avea nevoie de un covor plasat in mijlocul incaperii, care sa aduca o pata de culoare. Covorul de bucatarie poate sa transforme din punct de vedere vizual intreaga suprafata. In plus, daca ai montat parchet in bucatarie, care prezinta un risc crescut de deterioarare, amplasarea covorului te poate ajuta sa protejezi suprafetele.


Creeaza mai multe spatii de depozitare

Pentru ca sarbatorile de iarna se apropie, vei avea nevoie de cat mai multe spatii de depozitare. Poti alege sa achizitionezi un dulap nou, unde sa asezi toate obiectele din bucatarie sau preparatele de care te vei bucura alaturi de cei dragi. In bucatarie, poti agata ustensilele vertical, pe perete, pentru a nu ocupa mult spatiu pe podea. Gandeste practic, foloseste rafturi pentru bucatarie iar daca nu ai suficient spatiu la dispozitie in incapere, alege o masa pliabila, unde poti lua masa.

 

Tine cont de sfaturile noastre, astfel incat sa creezi un spatiu confortabil in bucataria ta pregatita de iarna.