Pentru a-si mentine prospetimea la parametri optimi, unele alimente au nevoie de o temperatura mai scazuta decat altele, iar un lucru esential pe care trebuie sa il retii este acesta: frigiderul nu raceste uniform! Unele zone de depozitare vor fi mai reci, in timp ce altele raman la o temperatura mai ridicata.

Iata cum sa depozitezi corect mancarea in aparatul frigorific, pentru ca aceasta sa reziste cat mai mult fara sa se strice!

1. Depozitarea alimentelor pe raftul de sus

Acest raft este destinat produselor gata de consum, cum ar fi mancarea gatita, salatele deja pregatite, prajiturile facute in casa si alte alimente perisabile.

Motivul pentru care aceste produse ar trebui sa stea pe cel mai inalt raft este simplu. Aici vor fi cel mai departe de carne si peste, neriscand contaminarea cu bacterii.

2. Depozitarea alimentelor pe rafturile de la mijloc

Rezerva rafturile de la mijlocul frigiderului pentru preparate ambalate, branzeturi si alte gustari de servit imediat. In aceasta zona, temperatura este medie, ceea ce inseamna ca majoritatea alimentelor rezista cu brio.

Recomandare: Foloseste regula „primul venit, primul consumat”. Adesea, cand ne intoarcem de la cumparaturi, avem tendinta de a pozitiona alimentele noi oriunde gasim loc liber, impingandu-le pe cele deja existente in frigider mai in spate.

Acest lucru favorizeaza risipa de mancare, asa ca obisnuieste-te sa pui noile produse in spate, in timp ce acelea mai vechi vor fi pozitionate in fata, pentru a fi observate si consumate la timp.

3. Depozitarea alimentelor pe raftul de jos

De regula, acest raft este cel ce inregistreaza cea mai joasa temperatura din frigider. In cazul unor aparate frigorifice de calitate, diferentele nu sunt uriase, insa totusi exista si este normal sa fie asa.

Aici trebuie sa pastrezi orice fel de produse de origine animala, in special carnea, pestele si fructele de mare. Acestea sunt produse foarte sensibile, ce au nevoie de temperaturi joase pentru a nu se deteriora sau deveni periculoase pentru consumul uman.

Recomandare: Asigura-te ca depozitezi intotdeauna carnea ambalata intr-un recipient acoperit cu un capac, sau intr-o folie foarte bine sigilata. Astfel, vei evita contaminarea, iar produsele vor ramane proaspete si gata de preparat.

4. Depozitarea alimentelor pe rafturile de fructe si legume

Aici, totul este clar. De obicei, frigiderele au doua cutii in partea de jos, insa exista si aparate frigorifice cu o singura cutie destinata vegetalelor. In ultimul caz, incearca sa delimitezi, totusi, fructele de legume.

Legumele si fructele trebuie sa fie depozitate doar in aceasta zona, ferite de bacterii si alte produse cu care ar putea lua contact. Pentru a nu contamina frigiderul cu tot felul de microbi sau mucegai, este recomandat sa speli fructele si legumele, inainte de a le introduce in cutia frigiderului.

Odata ce le-ai spalat, tapoteaza-le foarte bine cu un servetel de hartie, pentru a elimina orice urma de apa. In caz contrar, produsele proaspete se vor strica mai repede si risti aparitia mucegaiului.

Recomandare: Nu pastra niciodata in frigider urmatoarele produse: rosiile, ceapa, avocado, piersicile, nectarinele, perele. Acestea se vor strica in timp record.

5. Depozitarea alimentelor pe usile frigiderului

Rafturile de pe usi inregistreaza intotdeauna cele mai crescute praguri termice. De aceea, aici este bine sa pastrezi alimente rezistente, care nu sunt afectate de fluctuatii. Apa, condimentele, sucurile pot fi pozitionate aici fara probleme.

O greseala majora, pe care foarte multe persoane o fac, este sa pastreze in raftul de pe usa alimente extrem de sensibile, precum ouale si laptele. Locul acestora este pe rafturile superioare!

Recomandare de final: Nu uita ca temperatura ideala a frigiderului este de 4° C, asa ca verifica intotdeauna setarile. Nu supraincarca aparatul frigorific cu alimente si, in niciun caz, nu lasa usa deschisa mai mult de cateva zeci de secunde!

 

Respecta aceste reguli de baza, iar alimentele tale se vor pastra mereu proaspete, delicioase si gata de preparat!