Reader's Digest a dezvaluit secretele pe care chelnerul nu le va spune niciodata. De la ceea ce nu e bine sa comanzi, pana la ceea ce se intampla in spatele usilor inchise de la bucatarie sau detalii care nu sunt trecute in meniu. Data viitoare cand mergi la restaurant incearca sa vezi diferentele.

1. Ce bei, de fapt, in ceasca?

In multe restaurante, dupa 8 seara toata cafeaua pe care o servesc de la bar este decofeinizata pentru ca nimeni nu vrea curete doua cafetiere diferite la sfarsitul zilei. Asa ca, indiferent ce comanzi (cafea normala sau decofeinizata) vei primi acelasi lucru. Cel mai sigur e sa ceri un espresso daca vrei sa ai si putina cofeina.

2. Meniurile pentru copii sunt mai dulci decat ai crede

Multe restaurante pun in meniul pentru cei mici mai mult zahar pentru ca pustilor sa le placa mai mult. Chiar si in aluatul de pizza se pune zahar sustin cei de la Reader’s Digest. Explicatia mai putin stiintifica este ca daca micutii vor vrea sa revina la acel restaurant, si parintii lor vor veni, ceea ce inseamna mai multi clienti.

3. O minciuna nevinovata

Daca esti vegetarian si intrebi chelnerul daca restaurantul foloseste zeama de supa de legume si pentru alte preparate, cu siguranta raspunsul va fi da. Asta chiar daca nu se intampla neaparat asa. Multi bucatari se bazeaza pe faptul ca nu vei simti diferenta.

4. Ce se afla, de fapt, in meniu special?

Asta chiar ca nu ti-ai dori sa stii. Multe restaurante pun in asa zisele “specilalitatile zilei” ceea ce vor sa vanda inainte sa treaca de termenul de valabilitate si sa se strice.

5. Sari peste lamaia de la ceai

Un chelner nu iti va spune niciodata sa nu ceri lamaie in ceai. Cei de la Reader’s Digest ne sfatuiesc totusi sa nu o folosim. Motivul? Sunt pline de microbi. Toata lumea din bucatarie le atinge, nimeni nu le spala si, de cele mai multe ori, doar sunt feliate si puse in ceai.

6. Un singur tip de lapte

Degeaba ceri lapte semidegresat la cafea. Putine restaurante, in afara de cafenele, au toata gama de lactate: lapte dulce gras, lapte cu 2% grasime, lapte degresat.

7. Preparat doar pe jumatate

Cand ceri sos tomat la pizza sau dressing cu mustar mai bine te gandesti de doua ori. Multe restaurante cumpara dressing-uri la galeata si mai adauga doar cateva ingrediente, cum ar fi ierburile aromatice, in momentul servirii. In plus, in loc de sos tomat adevarat, s-ar putea sa primesti ketchup la tub amestecat cu putina pulpa de rosii.

8. Cand sa nu dai vina pe chelner

Multi credem ca daca mancarea intarzie sa apara la masa e din vina chelnerului. De fapt, in 9 cazuri din 10 e vina celor din bucatarie sau faptul ca ai cerut un preparat care are nevoie de un timp mai lung de gatire.

Sursa: Reader’s Digest