Anul trecut s-au inregistrat 32.600 de morti si 813.000 vizite la medic, toate cauzate de consumul de alcool.

Guvernul Australian, caci despre Australia este vorba, pune consumul exagerat de alcool pe seama preturilor mici ale vinului. Un raport oficial arata ca, daca nu iti pasa foarte mult ce marca bei, poti cumpara vinul cu 30 de centi (putin peste 1 RON), mai putin decat ar trebui sa platesti pe aceeasi cantitate de apa imbuteliata.

Considerand ca problema poate fi rezolvata doar prin cresterea pretului, acestia isi propun sa seteze niste praguri minime, sub care nimeni sa nu poata vinde:

  • 9.75 $ sticla de 0.75 ml (cca 36 RON)
  • 52$ bidonul de 4 litri (190 RON)

Majorarea preturilor ar trebui facuta prin sistemul de taxe, astfel incat banii sa merga catre statul australian si nu catre producatorii si vanzatorii de alcool.

Solutia aleasa este destul de controversata, parand ca rezolva o problema creand o alta. In loc sa educe oamenii, ei prefera sa le taie din libertati. Cresterea asta a preturilor pare ca un fel de pedeapsa pentru cei care au abuzat de alcool. Nu ar fi nici o problema cu decizia lor daca toti cei care au astfel de probleme au comis vreo infractiune si au fost judecati pentru ea. Cam greu de crezut insa ca este o situatie reala.

Ne oprim totusi din a judeca guvernul australian si corectitudinea actiunilor sale. Parca nu iti prea vine sa arati cu degetul la vecinul de peste gard cand stii ca in curtea ta lucrurile stau chiar mai rau.

Tags: vinuri, apa, preturi