Apa e doar apa pentru multi dintre noi. Nu si pentru Martin Riese, manager al restaurantului Ray’s & Stark Bar din Los Angeles si somelier de apa de ani buni. S-a specializat in Germania, tara in care exista 580 de branduri de apa, si si-a inceput cariera de somelier de apa in Berlin, la un restaurant cu stele Michelin unde a lucrat prima data la un meniu de apa.

Pentru Martin Riese exista clasificari mai bune decat apa plata si apa minerala. Restaurantul sau are un meniu pentru apa cu 20 de sortimente, inclusiv unul produs de el in Statele Unite, numit Beverly Hills 90H20, facut din apa de izvor din Sierra Nevada cu un adaos de minerale. Apele din lista selecta se vand la pretul pe care l-ai da pe o sticla de vin bun: intre 8 si 20 de dolari, dar vorbim de apa din Fiji, Voss din Norvegia, apa minerala Badoit din Franta sau Berg din Canada.

Chiar si cu aceste branduri din meniu, Martin Riese spune ca ar putea aduce imbunatatiri listei daca ar avea si apa de ploaie din Tasmania, una dintre preferatele sale.

Si asa cum fiecare vin poate completa perfect un fel de mancare si apele, minerale sau plate, pot aduce un plus de gust daca sunt alaturate mancarurilor potrivite. Martin Riese spune ca apa din Fiji este foarte usoara si cu un gust mai dulce, asa ca s-ar potrivi langa desert, in timp ce apa Voss are un gust mai amar si ar putea fi alaturata salatelor.

Meniul de apa de la Ray’s & Stark Bar cuprinde si fotografii pentru fiecare sortiment de apa, o scurta istorie a apei respective si descrierea gustului si componentelor sale. Daca se va dovedi un succes, atunci meniul va fi introdus si in alte restaurante.

Sursa: LA Times