Ei sunt clubul select al bucatarilor lumii - "Le Club des Chefs des Chefs"- care se intruneste in fiecare an pentru a impartasi secrete, retete si sfaturi pentru dineuri si petreceri private.

O masa buna poate destinde discutiile

Daca Winston Churchill avea dreptate cand spunea ca “stomacul guverneaza lumea”, atunci cei 27 de maestri bucatari sunt cei care pot influenta multe decizii vitale pentru planeta. Pentru ca mancarea lor poate influenta starea de spirit, relaxarea si buna dispozitie a liderilor mondiali inainte de reuniuni importante in care sa isi puna semnatura pe pacte si tratate.

"Cred ca ceea ce gatesc poate influenta felul in care se poarta discutiile”, spunea pentru agentia Reuters Daryl Schembeck, bucataraul sef al Natiunilor Unite, care a gatit recent pentru o petrecere cu 200 de invitati, alesi pe spranceana dintre liderii lumii. "Daca este o masa relaxata, iar oamenilor le place mancarea, este ceva despre care pot discuta si pot face o conversatie pe tema asta”, crede Schembeck.

Poftele culinare ale oamenilor de stat

Intalnirea celor mai buni bucatari din lume a avut loc in iulie, la Paris, si cei 27 au dezvaluit si presei cateva dintre secretele bine pazite ale bucatariilor de la Casa Alba, Kremlin sau Palatul Elysée.

De exemplu, Vladimir Putin este singurul sef de stat care are un degustator de mancare. Adica, o persoana care incearca inaintea sa tot ceea ce va servi la masa, pentru ca liderul rus se teme sa nu fie otravit.

Presedintele SUA, Barack Obama, in schimb, nu suporta sfecla rosie, iar bucatarii de la Casa Alba stiu ca nu trebuie sa includa aceasta leguma in meniul sau. Si presedintele Frantei, François Hollande, are o leguma pe care nu o doreste niciodata in mancare - anghinarea. Predecesorul sau, Nicolas Sarkozy, a interzis insa la Palatul Elysée orice sortiment de branzeturi, a marturisit Bernard Vaussion, bucatarul care gateste pentru liderii francezi de peste patru decenii.

Cancelarul german Angela Merkel, de pilda, e innebunita dupa bucataria franceza si deseori zboara la Paris pentru a gusta bunatatile din restaurantele frantuzesti.

Clubul bucatarilor care pot schimba lumea

"Le Club des Chefs des Chefs" a fost fondat in urma cu 35 de ani. Cei mai buni bucatari, care servesc cele mai importante persoane din lume sunt membri ai acestui club exclusivist si stiu ca joaca un rol important in diplomatia din spatele scenei.

De exemplu, pentru intalnirea dintre Hollande si Merkel, care marca 50 de ani de la reconcilierea franco-germana din 1962, bucatarii francezi au ales sa pregateasca la dineul oficial acelasi meniu gatit si la intalnirea dintre din Charles de Gaulle si Konrad Adenauer cand au semnat tratatul de prietenie. Masa includea, printre alte feluri de mancare, friptura de vita si macarons cu zmeura.

Sursa: Reuters