Evenimentul, inclus in initiativa "Sarbatoarea Gustului", i-a avut ca invitati speciali din Franta pe Frederic Jaunault si pe Jacques Henrio, distinsi cu titlul de "Meilleur Ouvrier de France".

Daniel Dobre, partener fondator "Sarbatoarea Gustului", a vorbit despre tintele pe termen lung ale Black Sea Food Summit. "M-am gandit sa initiez acest proiect-pilot, sa pun bazele unei editii oficiale in 2016 unde sa invitam toate autoritatile care sunt implicate in acest demers al agriculturii, al protectiei mediului, dar si din Ministerul Invatamantului. Imi propun sa investim in tanara generatie", a declarat Daniel Dobre, pentru Agerpres, care a adaugat ca invitatii din strainatate aduc un plus de expertiza.

Potrivit acestuia, una dintre problemele majore discutate la summit este risipa alimentara. "Trebuie sa avem grija de planeta noastra, sa fim constienti ca noi consumam peste 150% din capacitatea noastra de a produce. Trebuie sa fim din ce in ce mai constienti ca orice gest al nostru trebuie sa fie mai responsabil", a subliniat Dobre.

Jacques Henrio a evidentiat responsabilitatea profesionistilor din domeniul gastronomiei si disciplina pe care acestia trebuie sa o respecte. El a spus ca pentru o persoana care lucreaza intr-o bucatarie disciplina este un aspect esential. "Daca nu ne respectam pe noi insine, nu respectam produsul", a spus Henrio.

Magor Csibi a vorbit, de asemenea, despre problema risipei alimentare la nivel mondial. "Raportul 'Planeta Vie', pe care il facem o data la fiecare doi ani, ne arata ca in acest moment consumam de parca am avea 1,5 planete. Deja ajungem ca in august sa consumam ce produce planeta pentru un an", a declarat el, pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, "in Romania, unul din cinci pachete alimentare este aruncat". "Dincolo de legislatie, dincolo de ce se intampla, putem sa deschidem frigiderul si sa vedem cata mancare aruncam", a adaugat el.

Dan Radu, director de dezvoltare in cadrul ICEP Hotel School, a subliniat ca educatia este cheia unei politici anti-risipa alimentara. "Cel putin la noi la scoala discutam despre conservarea produselor, despre conservarea naturii si despre gandirea verde", a declarat el, pentru Agerpres.

Radu a adaugat ca summitul ce s-a desfasurat vineri, la Romexpo, in Capitala, este foarte important. "Este un concept nou, este de apreciat si de sustinut mai departe. Trebuie sa existe cat mai multe evenimente de acest gen la noi in tara", a spus el.

In opinia sa, show-urile tv au adus un "plus" de popularitate meseriei de chef. "Meseria de chef, daca era inainte hulita, acum a ajuns sa fie cautata de foarte multa lume. In ultima vreme beneficiaza si de foarte multa publicitate si atunci foarte multa lume se uita la televizor si spune: 'Si eu as dori sa ajung asa'", a marturisit el.

Foto: Agerpres/Chef Jacques Henrio