Tehnologia de iluminare cu LED-uri, care consuma putin si temperatura perfecta pentru cresterea plantelor, fac din adapostul anti-aerian din sudul Londrei locatia perfecta pentru o oaza de verdeata. Richard Ballard si Steven Dring, proprietarii Zero Carbon Foods, si bucatarul Michel Roux Jr. au vazut in acest spatiu aflat la 30 de metri sub pamant o mina de aur. 

“Cand i-am intalnit pe cei doi am crezut ca sunt nebuni de legat, dar dupa ce am vizitat tunelurile si am gustat din produsele pe care ei deja le cultiva aici am fost uimit. Piata pentru astfel de produse este uriasa”, le-a spus Michel Roux Jr. celor de la The Independent.

Echipa de la Zero Carbon Foods planuieste sa creasca in subteranul Londrei ierburi aromatice, verdeturi, legume in miniatura, flori comestibile si alte delicatese. Cauta inca fonduri de aproape 1 milion de lire sterline ca sa isi vada proiectul transformat in realitate si ca sa poata aduce la suprafata, in restaurantele si magazinele britanice, produsele lor.

“Ferma intunecata” se va intinde pe un hectar, va fi una ecologica si va avea nevoie de putine costuri pentru energie si caldura ca sa functione perfect. Se va baza pe temperatura de 16C din subteran, constanta pe parcusul anului, pe eficienta iluminarii cu LED-uri si pe un sistem de ventilatie special care va tine la distanta daunatorii.

Testele au inceput deja, iar primele produse din subteran (mazare, micro-ridichi, mustar) au fost gustate de cativa critici culinari londonezi care s-au declarat incantati si de gust, si de aspect. Spun ca nimic nu le diferentiaza de suratele lor crescute la lumina soarelui.

Productia la nivel mare va incepe in ferma subterana din martie, iar primele verdeturi ar putea fi livrate catre magazine si restaurante la sfarsitul verii. Proiectul londonez nu este insa singurul de acest gen din lume. In Japonia exista o ferma asemanatoare ridicata intr-un fost seif de baca, sub cartierul financiar din Tokyo. 

Sursa: The Independent