Fie care e vorba de lei, dolari sau euro, atunci cand vezi doar un numar in dreptul mancarurilor, fara mentionarea monedei, ai tendinta sa consumi mai mult. De asemenea, daca preturile care se termina in ",99" sugereaza ca este vorba de ceva ieftin, uneori chiar de calitate inferioara, terminatia ",95" este mai prietenoasa pentru consumatori.

O alta tehnica menita sa te faca sa lasi mai multi bani este felul in care sunt asezate preparatele in pagina meniului. Se stie ca intotdeauna informatiile din coltul din dreapta sus, fie ca e vorba de un ziar, fie ca e vorba de un meniu de restaurant, atrage cel mai tare atentia. De aceea, multe restaurante isi pun aici cele mai profitabile preparate.

De asemenea, preparatele cu preturi foarte mari sunt puse acolo ca sa le puna in valoare pe cele ieftine. Astfel, vei vedea ca ai multe optiuni, insa vei considera ca faci o alegere mai buna daca iti cumperi, de aceeasi suma, mai multe produse ieftine.

Mare atentie si la vinul la pahar. Cele mai mari castiguri ale restaurantelor vin din comercializarea vinului la pahar. Ca regula generala, trebuie sa stii ca pretul unui pahar de vin este echivalent cu pretul de achizitie al intregii sticle. Astfel, daca pretul este cuprins intre 15-20 lei, probabil tot atat a costat intreaga sticla de vin.

Cateva sfaturi ca sa economisesti la restaurant:

  • Cerceteaza cu atentie meniul inainte sa mergi acolo, astfel incat sa te grabesti si sa faci alegeri gresite la fata locului.
  • Evita sa comanzi de la inceput foarte felurile de mancare. Comanda, de exemplu, desertul pentru sfarsit, cand poti sa-ti dai seama daca il mai poti manca sau nu.
  • Sari peste sticla de vin. De aceeasi valoare iti poti cumpara un vin excelent pe care sa-l savurezi acasa.
  • Mergi la restaurante la orele cu happy-hour sau in momentele zilei in care gasesti meniuri speciale. Vezi cum poti sa mananci cu mai putin de 25 lei la restaurantele de lux din Bucuresti.