Nu o spunem noi, ci oamenii de stiinta care au reusit sa raspunda astfel unei intrebari care chinuie de multi ani gurmanzii: de ce un pahar de Cabernet sau Merlot se potriveste atat de bine cu o friptura? Raspunsul e mai simplu decat ti-ai inchipui. Vine din papilele gustative. In esenta, gustul “dur” si astringent al vinului este un partener perfect pentru gustul si aroma grasa si “alunecoasa” a carnii, echilibrandu-le pe amandoua, spun cercetatorii in editia de octombrie a publicatiei Current Biology.

Acesta era un lucru deja stiut de somelieri, dar descoperirea cercetatorilor ajuta la intelegerea alegerilor alimentare firesti pe care le fac oamenii. De exemplu, alaturarea unor elemente astringente (amare sau acre) cu unele grase. Este o metoda aleasa nu numai la vin si friptura, dar si la muraturile si fripturile romanesti, la ghimbir si sushi, sucuri acidulate si burgeri cu cartofi prajiti. La fel, intr-un dressing de salata perfect vei gasi si ulei (gras) si otet sau lamaie (acid).

In plus, oamenii de stiinta au mai aflat ca bauturie cu un gust usor astringent care contin extract din samburi de strugure, ceai verde sau sulfat de aluminiu sunt un antidot impotriva senzatiei alunecoase pe care o lasa alimentele grase, cum este carnea.

"Gura este un organ cu o sensibilitate si o capacitate senzoriala magnifica, cel mai receptiv din tot corpul nostru” spune Paul Breslin, unul dintre autorii studiului realizat de Centrul Monell al Universitatii Rutgers. Iar asta inseamna ca felul care mancarurile ne incita gura are o importanta deosebita in alegerile alimentare pe care le facem. "Descoperirea nu poate decat sa ne bucure pentru ca nevoia de a combina arome si gusturi acide si grase inseamna de fapt o dieta diversificata", spun cercetatorii.

Sursa: US News