Are in total 21 stele Michelin, 23 restaurante si un contract cu Agentia Spatiala Europeana sa creeze mancare pentru misiunile pe Marte. Cariera de peste 40 de ani este construita pe un principiu deloc pretentios - sloganul lui in bucatarie este „simplu, sanatos si bun”. Este cel mai apreciat, dar nu ezita sa-si dezvaluie secretele, din contra: Alain Ducasse are propria scoala de bucatari in care ii invata pe cei care aspira la o cariera in domeniu tot ce trebuie sa stie. Iar asta pentru ca crede in educarea publicului care nu se poate face decat de la cei mai buni din domeniu. Ca drept dovada, cei mai multi dintre bucatarii de top invitati la petrecere au invatat chiar de la el secretele meseriei. 

Pentru Alain Ducasse, 2012 este un an cu totul si cu totul deosebit. Se implinesc 25 de ani de cand a fost numit Chef la restaurantul Louis XV, situat in incinta celebrului Hotel de Paris din Monte Carlo. Restaurantul i-a adus faima mondiala, iar asta pentru ca a reusit sa-l transforme in primul restaurant cu 3 stele Michelin din lume.

„Haute cuisine of taste”

In Monte Carlo, restaurantul Louis XV este un simbol al bunului gust si al fanteziilor culinare. Localul este recunoscut pentru autenticitatea si eleganta mancarurilor combinate atent. Crama, ce contine peste 400.000 de sticle, este paradisul iubitorilor de vin. 

Intr-o camera eleganta si luminoasa, cu accente aurii, decorat luxos in stilul Grand Siècle, toate ceasurile sunt oprite pe ora 12, ca un semn ca in acest palat al placerii timpul nu are importanta. 

O cina cum nu s-a mai vazut

Sute de chefi veniti din toate colturile lumii – Statele Unite, China, Japonia si de peste tot din Franta, au strans laolalta undeva la 300 stele Michelin si l-au sarbatorit pe Alain Ducasse in cel mai extravagant mod cu putina. 

Liderul gastronomiei franceze a avut si invitati pe masura - membrii familiei regale din Monaco. Printul Albert si sotia lui, Printesa Charlene, precum si fiica lui Grace Kelly, Printesa Caroline, au tinut un toast in cinstea lui.

Mancarea servita la peste 400 de persoane a fost din ingrediente locale, dar cat se poate de rafinata. „Baby” legume taiate foarte subtiri cu o precizie maxima, servite in pahare de cristal, caviar chinezesc, anghinare si trufe albe. Supa de peste din peste-scorpion, John Dory, dorada, calmari si caracatita. Pentru desert, o specialitate cu mere si gutui salbatic, inghetata facuta din crema de lapte de vacuta din regiune,  bomboane de ciocolata.

Toate, acompaniate cu o selectie foarte rafinata de bauturi – Sampanie Dom Perignon Rose din 1995 (niciodata scoasa la vanzare), Cheval Blanc 2004 si Chateau d’Yquem din 1988.

„Fusion is confusion”

Alain Ducasse considera ca amestecul bucatariilor creeaza doar confuzii si sustine ca traditiile franceze raman fundatia pentru Haute Cuisine in intreaga lume.

In viziunea lui, modernismul in gastronomie il reprezinta sanatatea: mai putine grasimi, mai putina sare, mai multe produse locale si de sezon, mai putina carne si mai mult peste.

Cum arata si meniul de la cina de 300 de stele Michelin:

Sursa foto: Hepta.ro, Alain-ducasse.com, Facebook