Desi afectiunile venelor nu pun viata in pericol, nu trebuie neglijate. Fiecare celula din organismul uman contine apa. Iar in spatiul dintre celule se gaseste tot lichidul vital.
"In momentul in care apare deshidratarea, adica fie aportul de apa nu este suficient, fie se pierd lichide pe diverse cai - varsaturi, diaree, cresterea respiratiei in sens invers spre exemplu prin transpiratie - apare acest dezechibru", a explicat dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, pentru "Ce se intampla, Doctore?"

Dezechilibrul se traduce initial prin scaderea tensiunii. Dar deshidratarea poate deveni cronica, daca nu aveti aport suficient de apa in fiecare zi. Este mecanismul prin care organismul se imbolnaveste cel mai usor.
"Lucram la limita intre supravietuire si boala si daca acest lucru nu se remediaza in primul rand creierul este cel care sufera foarte mult", a dezvaluit medicul endocrinolog.

Firesc, si un alt lichid vital din organism are de suferit. Este vorba despre sange. "In mod normal, singele este un fluid, trebuie sa existe un echilibru intre starea lui fluida si tendinta de a se coagula, de a tromboza. Exista o situatie amenintatoare de viata care, paradoxal, se poate instala pe o vena perfect sanatoasa - vorbim despre tomboza venoasa profunda", a spus dr Sorin Baila, seful Sectiei Chirurgie Vasculara.

Deshidratarea extrema poate sa va puna viata in pericol. In tromboza venoasa profunda se formeaza un cheag de sange care migreaza spre plamani. In interiorul plaminilor, evenimentele care se succed au un final dramatic in multe cazuri."Am vazut foarte multe tromboze venoase profunde la indivizi perfect sanatosi, unii chiar sportivi, dar care au traversat o perioada mai putin fasta - au stat imobilizati la volan ore intregi, deshidratati, stresati", a adaugat doctorul Baila.

Asadar, beti apa intre mese, chiar daca nu va este sete. Nu puneti la socotela cafeaua bauta in tipul zilei. Cafeaua deshidrateaza. Acelasi efect il au bauturile energizante si alcoolul.