Bucatarul Rene Redzepi mai savureaza o victorie in acest an dupa ce a fost inclus recent in lista celor mai influente persoane din lume. Aseara, revista "Restaurant" a anuntat topul celor mai bune localuri din lume  in 2012 si pentru al treilea an la rand a pus Noma pe primul loc.

Stilul de a gati inovativ, inventiv si aboradarea locala a restaurnatului Noma au creat o furtuna in lumea culinara. Este un restaurant “de rasa” unde pasiunea si onestitatea se reflecta in toate felurile de mancare”, scrie revista "Restaurant".

Podiumul din acest an este acelasi ca in 2011. Dupa Noma, urmatoarele doua locuri au fost adjudecate de bucataria spaniola prin El Celler de Can Roca si Mugaritz, doua nume importante pe harta celor mai bune localuri ale lumii. Cei trei frati ( 2 bucatari si 1 somelier) de la El Celler de Can Roca sunt laudati pentru stilul jucaus de prezentare a felurilor de mancare. De exemplu, niste masline caramelizate iti vor fi aduse la masa intr-un mic bonsai. In schimb, cei de la Mugaritz isi merita locul 3 pe podium pentru ca fiecare fel de mancare de aici iti spune o poveste, evoca emotii si aduce magie.

In primele 10 locuri spaniolii mai au un nume: Arzak, pe pozitia 8. Topul este completat de 3 restaurante din Statele Unite, unul din Marea Britanie, unul din Italia si unul din Brazilia.

Anterior publicarii listei celor mai bune restaurante din lume, revista Restaurant a mai anuntat si titul de cel mai bun bucatar-sef femeie care i-a revenit Elenei Arzak,  cea care conduce echipa restaurantului aflat anul acesta pe locul 8 in top. Premiul “lifetime achievement” (un fel de Oscar al bucatariei pentru intreaga cariera) a fost acordat bucatarului Thomas Keller, care a revolutionat bucataria americana prin felurile de mancare servite la The French Laundry din California.

Top 10 cele mai bune restaurante din lume:

1. Noma – Copenhaga, Danemarca

2. El Celler de Can Roca – Girona, Spania

3. Mugaritz – San Sebastian, Spania

4. D.O.M. – Sao Paolo, Brazilia

5. Osteria Francescana – Modena, Italia

6. Per Se – New York, SUA

7. Alinea – Chicago, SUA

8. Arzak – San Sebastian, Spania

9. Dinner by Heston Blumenthal – Londra, Marea Britanie

10. Eleven Madison Park – New York, SUA.