Pe timp de iarna, gatitul te poate feri si de raceli, viroze si infectii. Asta daca incluzi in  retete anumite ingrediente, recunoscute de catre specialisti ca fiind antibiotice naturale. Consumate constant in sezonul rece, acestea te ajuta lupti cu bolile de sezon si sa-ti mentii sistemul imunitar la cote inalte. Usturoiul, ghimbirul si probioticele sunt doar cateva dintre ele.

Usturoiul - este fara indoiala unul dintre cei mai populari agenti curativi, care datorita proprietatilor antivirale deosebite, este considerat un adevarat antibiotic natural. Acesta este o sursa bogata de antioxidanti care protejeaza impotriva actiunii bacteriilor si a radicalilor liberi din sange, asigurand protectia sistemului imunitar. Proprietatile sale se datoreaza in special alicinei, o substanta antimicrobiana ce actioneaza asemenea unui antibiotic natural, reusind sa distruga virusurile si infectiile puternice.


Ghimbirul
- este un remediu cu traditie in medicina alternativa, fiind folosit de peste 2.000 de ani datorita nutrientilor cu proprietati antiinflamatoare si antibacteriene: shogaol, zingeron si gingerol. Ghimbirul, fie sub forma de ceai sau consumat natural, este un bun remediu in cazul racelilor, deoarece calmeaza inflamatille de la nivelul gatului, amelioreaza simptomele sinuzitei, febrei si infectiilor gatului. Mai mult decat atat, el ajuta si in cazul problemelor respiratorii, stimuland eliminarea mucozitatilor si fluidizarea congestiilor respiratorii.


Probioticele - aceste microorganisme vii denumite si "bacterii benefice" se regasesc in proportie de 70-80% in propriul organism, la nivelul intestinului. Ele actioneaza impotriva infectiilor asemenea antibioticelor, insa avantajul important al acestora consta in faptul ca nu afecteaza flora intestinala. Alimentele recomandate: iaurtul, casul, castravetii murati, kefirul.

Mai multe alimente cu proprietati de antibiotice pe Mediafax.ro!