1. Noma – Copenhaga, Danemarca

Noma este mereu in cautarea perfectiunii, iar asta i-a adus in ultimii trei ani titlul de cel mai bun restaurant din lume, distinctie acordata de Restaurant Magazine. Ceea ce fascineaza la acest local deschis pe locul unor foste hale din portul orasului Copenhaga sunt felurile de mancare simple, dar in acelasi timp sofisticate create de cel mai bun chef din lume – Rene Redzepi, promotorul noii bucatarii nordice. Este trendul care a cucerit bucatariile scandinave dar care nu este nicaieri in lume mai bine definit.

2. Osteria Francescana – Modena , Italia

Stilul nostru de a gati este lupta intre idei, culturi, tehnica si gesturi. Asa se lauda cei de la Osteria Francescana, un local cu bucatarie contemporana, aflat in inima Modenei, cu numai 11 mese pentru clienti. Daca esti in cautarea combinatiei perfecte intre ceva autentic italian, organic, artistic si in acelasi timp modern, nu trebuie sa il ocolesti. Maestrul bucatar Massimo Bottura este magicianul desavarsit al gustului care isi vrajeste clientii cu feluri de mancare perfect texturate. Restaurantul a primit a treia stea Michelin in 2011. 

3. D.O.M. – Sao Paulo, Brazilia

Cele mai bune ingredinete din Brazilia si padurea Amazonului sunt in meniul restaurantului D.O.M. De la exoticul fruct cambuca pana la radacini de manioc, toate delicatesele bucatriei latino-americane vor fi pe masa ta. Master Chef Alex Atala pune toate cunostintele sale in meniuri exceptionale. Nu degeaba a fost trecut restaurantul sau pe locul 7 in topul celor mai bune din lume. Aici stilul european intalneste exotismul si culoarea latino-americana.Numele D.O.M. reprezinta prescurtarea de la Dominus Optimo Maximo, adica dorinta chefului de a avea cea mai buna si cea mai faimoasa bucatarie.

4. Sobrino de Botin – Madrid, Spania

Nu exceleaza prin bucatarie exceptionala dar este cu siguranta in Cartea Recordurilor pentru ca este cel mai vechi restaurant din lume. Sobrino de Botin se lauda cu un cuptor cu lemne care functioneaza de cateva secole. Mai exact, din 1725. Specialitatile casei sunt friptura din purcelus de lapte si friptura de miel gatite dupa retete autentice. Restaurantul se afla pe Calle Cuchilleros (Str. Faurarilor de Cutite). Povestile spun ca Goya a lucrat aici ca spalator de vase pentru putin timp inainte sa devina un pictor faimos. Restaurantul este mentionat si de Hemingway in romanul Fiesta dupa ce scriitorul a petrecut in Madrid mai multi ani. Se prea poate sa il intalnesti aici si pe regele Spaniei pentru ca este unul din favoritele sale.

5. Sukiyabashi Jiro – Tokyo, Japonia

Cine cauta cel mai bun sushi de pe Pamant trebuie sa treaca pe aici. Jiro Ono, maestrul care il pregateste are peste 80 de ani si este un bucatar de moda veche care a facut sushi intreaga viata. A primit recunoasterea si din partea Ghidului Michelin care i-a acordat 3 stele restaurantului sau, dar si din partea guvernului nipon care l-a numit comoara nationala pentru contributia adusa bucatariei japoneze. Fiecare bucatica de peste este servita la temperature potrivita, infasurata milimetric in orez si alge. Orice alt sushi vei gusta dupa cel pregatit de Jiro Ono va fi nesatisfacator.