Surf and turf sau surf 'n' turf este un preparat de baza in bucataria americana. Acesta combina fructele de mare si carnea, doua ingrediente deloc ieftine, puse in aceeasi farfurie. Multe persoane il considera un preparat extravagant, tocmai din acest meniu.

Termenul a fost inventat in Statele Unite, undeva pe coasta Atlanticului. La partea de "Surf", preparatul poate contine homari, creveti sau alte crustacee. Partea de “turf” reprezinta carnea, care este de cele mai multe ori de vita.  

Carnea din preparat este de obicei facuta la gratar si servita cu un sos bogat. Fructele de mare sunt fierte, prajite, coapte, sau tot la gratar, in functie de restaurant.

In restaurantele cu fructe de mare, acest preparat exista in meniu ca sa satisfacta si dorintele clientilor iubitori de carne. In steakhouse-uri, este oferit clientilor ca un “supliment gourmet”, in cazul in care acestia nu se satura doar cu o friptura. In alte restaurante, Surf and Turf poate sa fie servit ca un aperitiv, intr-o cantitate mica.

In alte restaurante, poti gasi acest preparat sub denumirea “Land and Sea” sau poti cere sa ti se combine o friptura cu fructe de mare.