Combinatii unice de ingrediente, gusturi noi si gusturi vechi, cum sa mananci sanatos si echilibrat si, mai ales, sa stii ce mananci - toate acestea s-au discutat la "Saptamana Gustului". Foodstory.ro a participat la evenimentele din Bucuresti si a stat de vorba cu Daniel Dobre, organizatorul lor.

Scopul pentru care an de an, francezii si romanii sarbatoresc gustul, este in primul rand educare

“Scopul Saptamanii Gustului este acela de a educa gustul si de a impartasi cunostintele, deoarece principalii ambasadori sunt profesionistii meseriilor Gustului si in special Bucatarii.  Chefii bucatari trebuie sa se mobilizeze si sa puna piatra de temelie in educatia gustului tuturor consumatorilor, in special tinerilor, si sa le transmita cunostintele lor”, ne-a explicat Daniel Dobre.

Saptamana Gustului prin activitatile si evenimentele sale (Lectiile Gustului in Scoli, Chef in Campus in Universitati, Atelierele Gustului pentru publicul larg) promoveaza valori ca educarea gustului, incurajarea unui stil de viata sanatos si echilibrat, pastrarea si valorificarea traditiilor culinare locale, incurajarea consumului legumelor si fructelor de sezon, promovarea meseriilor Gustului, incurajarea si promovarea filierelor scurte din agricultura si astfel, se  dezvolta o cultura a gustului si o atitudine eco-responsabila. 

Romanii, receptivi la bunul gust

“Romanii au reactionat bine la Saptamana Gustului! Este un eveniment care se bucura de atentie, deoarece porneste de la gust, iar gustul este simtul care ne ofera cele mai dese placeri, chiar zilnic si cel putin o data zi. Bucatarii francezi au fost placut surprinsi sa vada ca programul Saptamana Gustului se dezvolta si in Romania si ca foarte multi bucatari romani au inteles spiritul in care se desfasoara acest eveniment”, ne-a marturisit acesta.

“In Franta, in timpul Saptamanii Gustului, care in acest an a ajuns la cea de a 23-a editie, participa foarte multi Chefi ca Alain Ducasse, Guy Martin, Pierre Gagnaire, Regis Marcon, Paul Bocuse, Marc Veyrat, Yannick Alléno, Alain Passard, etc. Cativa din cei enumerati ne-au promis o participare la urmatoarea editie din Romania. Fiti pe aproape!”

Gusturile romanesti vs. gusturile frantuzesti

Desi bucataria romaneasca difera de cea frantuzeasca, bucatarii vor sa creeze un numitor comun: "E clar ca Romania are multe de recastigat. De exemplu, in perioada interbelica exista o adevarata cultura gastronomica, iar emblema acelei perioade era Grigore Capsa, la care chefii bucatari ai perioadei veneau sa se formeze professional. Unul din elevii sai a construit ulterior Palace Negresco la Nisa, in Franta. Acesta este rolul Saptamanii Gustului sa ajute la dezvoltarea culturii gustului si a diversitatii sale, si sa infrateasca cele 2 tari, iar schimbul de savoir-faire sa fie mai puternic in domeniul artelor culinare".

“Sunt surprins si placut impresionat, deoarece mai toti francezii pe care ii cunosc apreciaza preparatele culinare romanesti. De exemplu, in scurta vizita la Predeal pe care i-am facut-o Maestrului Bucatar Stefan Bercea cu cei doi Chefi Francezi invitati, ERIC Leautey – Chef la France 2 si la Cuisine TV si Cedric Chabudie – Chef al Asociatiei « Chefs de la République » le-au placut foarte mult preparatele servite”, a adaugat Daniel Dobre.

Secretele bucatariei franceze

"Respectarea metodei de lucru, a produselor, pasiunea si preocuparea permanenta, adica daruire. Meseria unui bucatar este ca meseria unui actor, pictor, poet sau compozitor. El este intr-o permanenta cautare a perfectiunii, a gustului desavarsit, Am spus preocupare, deoarece este o meserie ce tine de mestesug, si orice mestesug are metoda. Cu cat exista mai multa cultura si cunostinte despre produse cu atat mai mult exista sansa de a fi un “artist” si de a creea.

In cadrul Saptamana Gustuluidin Franta, la prima intalnire nationala a “bucatarilor de maine” unde au fost prezenti foarte multi chefi cu stele Michelin, un chef pe nume Yves Camdeborde, membru si al juriului din emisiunea MasterChef Franta, a spus urmatorul lucru: secretul gustului este acela ca invatam sa gatim in bucatarie."

Ce preparatele frantuzesti trebuie sa incercam macar o data in viata

“Sunt foarte multe, dar daca ne-am rezuma doar la cele cunoscute, stim cu totii ca acelea ar fi : Foie gras Rougié, truffes du Périgord, clapon de Bresse, branzeturile cu Denumire de Origine Protejata care sunt deja 46 la numar; boeuf bourguignon; ratatouille; quenelles de Lyon cu sos Nantua; cassoule; tarta Tatin; choucroute; chou farci; poule au pot; pot au feu; blanquette de vitel; melci cu unt, usturoi si patrunjel; bouillabaisse; gratin dauphinois; piept de rata cu confit de fructe de padure; tête de veau, si multe altele”. 

Foto: Ana Maria Blas