Nu exista iubitor de mancare buna care sa nu fi auzit macar o data in viata de tacos, pozole, enchiladas, moles sau quesadillas. Sunt preparate delicioase care au pus Mexicul pe harta culinara a lumii. Pentru ca nu au nevoie de retete complicate au ajuns sa fie iubite de toati bucatarii, profesionisti sau nu. Putina lume stie, insa, cum si cand au aparut aceste feluri de mancare.

Ce este quesadilla?

Pe scurt, este un fel de mancare tipic mexican obtinut din doua ingrediente principale: tortilla si branza. Practic, tot ce trebuie sa faci ca sa pregatesti un astfel de preparat este sa iei o tortilla din porumb sau din faina alba de grau calda, sa o impaturesti si sa ii adaugi in mijloc branza. Desigur, de-a lungul timpului reteta a mai suferit modificari si, pe langa lactatul anterior mentionat, umplutura a inceput sa contina si carne de pui, carne de vita, fructe de mare sau legume simple.

Ceea ce trebuie sa stie orice fin cunoscator al gastronomiei este diferenta dintre o quesadilla autentica si alte tipuri de mancare ce ii pot semana. De pilda, daca observi ca ai doar branza intre doua felii de tortilla, atunci nu te pacali ca mananci quesadilla deoarece modul acesta de impachetare transforma ceea ce ai in farfurie in sincronizadas.

De asemenea, diferenta dintre quesadillas, tacos si burritos este fina, insa extrem de importanta pentru localnici, asa ca nu trebuie confundate. Tine minte, drept reper esential, ca o quesadilla autentica se prepara neaparat cu queso fundido – spre deosebire de tacos, care accepta orice tip de branza –, adica un soi de branza topita in mod traditional mexican. Mai mult, un burrito, de exemplu, are un diametru mai mare si se ruleaza. Quesadilla se serveste cu guacamole si smantana.

Istoria unei quesadilla

Povestea acestui fel de mancare este usor incerta, principalul motiv al lipsei de informatie fiind insasi vechimea retetei. Mai mult, modul in care a evoluat si faptul ca a trecut printr-o multime de ingrediente si bucatarii, au contribuit la pierderea povestii. Chiar si asa, specialistii considera ca istoria acestui aliment se leaga de felul in care mezoamericanii isi pregateau mancarea. Se crede ca in momentul in care au descoperit Lumea Noua, spaniolii au facut cunostinta cu quesadillas si le-au oferit numele pe care il pastreaza si astazi. Legandu-se probabil de cele doua ingrediente principale, ei au contopit denumirile spaniole ale lor (queso si tortillas) si au oferit numele pastrat pana in zilele noastre.

Variatiuni pe aceeasi tema

Exista mai multe retete ale acestui fel de mancare, iar printre cele mai cunoscute se numara gringas si pochas, care au alte umpluturi, dar sunt preparate in acelasi mod ca faimoasele quesadillas. In plus, in centrul Mexicului, reteta de quesadillas se pregateste intr-un mod cu totul diferit, ingredientele folosite fiind mai intai reunite in stare cruda si gatite abia dupa ce procesul de impaturire s-a finalizat. In aceasta zona, quesadillas arata, mai degraba, ca un pateu. Foaia de tortilla cruda este umpluta cu branza, carne, ardei chilli, cartofi si carnaciori, impaturita astfel incat sa le izoleze pe toate acestea si introdusa in cuptor.

Orice persoana curajoasa trebuie sa incerce cel putin o data in viata o reteta autentica de quesadillas, din care nu lipseste si putin ardei rosu, extrem de iute. Nu uita sa scoti o bere rece de la frigider, care va merge numai bine cu faimosul preparat mexican.