Arta de a prepara pizza napolitana a fost declarata mostenire culturala de Comitetul pentru Patrimoniul Mondial al UNESCO, reunit pe insula Jeju din Coreea de Sud.

 

Decizia vine dupa ce peste 2 milioane de persoane au semnat o petitie ca pizza napoletana sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO. “Vom oferi pizza gratis pe strazile orasului”, a declarat Sergio Miccu, presedintele Asociatiei Napolitane de Pizzaioli. 

 

Arta de a prepara pizza napolitana presupune mai multe faze, de la pregatirea aluatului si pana la coacerea lui in cuptoare cu lemne si include chiar si miscarile rotative pe care le face pizzaiolo pentru a oxigena aluatul. Aceasta practica isi are originile in Napoli (se presupune ca prima pizza margherita a fost facuta aici, in 1889), unde astazi exista peste 3.000 de pizzaioli.

 

Vestea recunoasterii de catre UNESCO a facut rapid inconjurul orasului Napoli, iar mai multi proprietari de pizzerii si-au declarat entuziasmul. “De-a lungul secolelor, arta napolitana de a face pizza a insemnat cateva elemente cheie: apa, faina, sare si drojdie, plus produsele excelente din regiunea Campania. Dar maiestria sta si in mainile, inima si sufletul unui pizzaiolo”, a spus Enzo Coccia, unul dintre cei mai cunoscuti maestri pizzaiolo din Napoli.

 

“Victorie!”, a scris si Maurizio Martina, actualul ministru italian al agriculturii, pe Twitter. Alfonso Pecoraro Scanio, fost ministru al agriculturii, prezent la reuniunea din Jeju, a postat tot pe Twitter: “Traiasca arta pizzei napolitane!”.

 

34 de candidati au concurat in acest an pentru un loc in Patrimoniul Mondial UNESCO. Lista include peste 350 de traditii, forme de arta si obiceiuri precum dansul spaniol flamenco, tesaturile indoneziene, cafeaua turceasca, arta vinului georgian sau turta dulce croata.