Primul Oktoberfest a avut loc in 1810, iar festivalul berii se desfasoara de atunci in zona Theresienwiese de langa centrul orasului Munchen. Inca de atunci era faimos pentru berea buna, carnatii fierbinti (würst) si covrigii calzi (prezel). Anul trecut au fost vanduti 7,5 milioane de litri de bere, consumati de cei 6,9 milioane de vizitatori.Cei mai multi dintre cei care vin sa se distreze aici sunt tot nemtii care apreciaza berea traditionala, in ciuda preturilor destul de piperate. Un litru de bere (Mass) costa in acest an intre 8.7 si 9.2 euro.

Nemtilor nu pare sa le pese de acest impediment al pretului si iau cu asalt corturile berarilor care isi prezinta bauturile la parada, in primul week-end de festival, in butoaie mari traditionale, duse in carute trase de cai.

Primarul orasului Munchen este cel care da startul distractiei cand da primul cep la un butoi cu bere. Iar pentru cei care nu vin la festival in cautarea bauturii din hamei sunt deschise sute de tarabe si chioscuri de unde poti cumpara un suvenir, standuri cu mancare si parcul de distractii.

Bere buna pentru cei insetati

Nu oricine isi poate aduce berea la Oktoberfest. Aici au loc doar producatori locali, iar cel mai apreciat tip de bere este numit Märzen – o bere bruna si mai tare decat berea traditionala, cu 6% alcool, lasata sa fermenteze incet. Doar berariile din Munchen au voie sa vina la festival - Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner si Spaten – si sa isi prezinte berile in cele 14 corturi mari si 21 de corturi mici. Fiecare are stilul sau si merita sa le vizitezi pe fiecare in parte.

Cel mai popular ramane, insa, Hippodrom preferat de tineri, turisti straini si solitari. Aici, pe langa nenumaratele beri poti sa ceri la bar si un pahar de sampanie. In niciunul din corturi nu vei gasi, insa, bere in pahare mici si trebuie sa fii suficient de insetat incat sa consumi berea la halbe de 1 litru.

Chelnerii si mai ales chleneritele sunt o adevarata aparitie atunci cand reusesc sa ridice deodata 10 halbe imense de bere.

Mancare traditionala germana

Oktoberfest nu inseamna numai bere buna, ci si mancare savuroasa. Puii rotisati si fripturile de porc se vand cu sutele de mii. Sunt servite langa Blaukohl - un fel de mancare cu varza rosie si mere.

Cei mai cautati ramana, insa, carnatii si specialitatile locale, cum este Weißwürste – un carnat albicios din carne de vita servit cu mustar, varza acra si covrigi calzi. Felurile cu cartofi, de la salate pana la supe sunt si ele in meniu, iar gogosile cu miere (Dampfnudel) si clatitele cu stafide (Kaiserschmarrn) sunt desertul ideal. Iar daca pofta de bunatati nu e potolita, atunci trebuie sa incerci vata pe bat, fructe glazurate, turta dulce si alunele in crusta de caramel.

Sursa foto: www.oktoberfest.de

Cand: 22 septembrie-7 octombrie

Unde: Munchen

Site: Oktoberfest