In bucataria japoneza, bento sau o-bento inseamna o masa la pachet, aseazata frumos intr-o cutie de mancare, decorata cat mai placut pentru ochi. Doar daca privesti imaginile iti dai seama ca bento e o opera de arta facuta din mancare. Fiecare produs este atent portionat, decorat, modelat si aranjat.

Mesele Bento sunt cele pe care japonezii le iau la pachet in cutiute etajate, fiecare continand diverse feluri de mancare. In mod traditional, constau in orez, peste si legume. Nu sunt o inventie recenta a vremurilor moderne, ci o aparitie timpurie datand din perioada Kamakura (1185-1333).

Acum au devenit atat de populare incat moda a fost adoptata de Filipine, Coreea, Taiwan sau India, dar si de Occidentali, iar mese bento gata pregatite se gasesc in toate magazinele si locatiile populate din Japonia. Chiar si asa, japonezii petrec inca mult timp si acasa pregatindu-si mancarea la pachet in cutiute bento.

Pentru toate gusturile si ocaziile

Sunt trei feluri diferite de bento, fiecare satisfacand anumite pofte si dorinte culinare. Ekibento se gasesc cel mai adesea in aeroporturi, gari si alte locatii si sunt cutii de mancare de unica folosita umplute cu bunatati locale. Kouraku bento este populara printre cei care merg la picnicuri sau care organizeaza o petrecere pentru ca fiecare cutie contine mai multe feluri de mancare, astfel incat sa sature mai multi oameni deodata. Makunouchi bento este o forma mult mai eleganta servita in restaurante.

Pe langa acestea fiecare tip de masa bento poarta un alt nume in functie de ingredientele principale pe care le contine:

  • Chūka bento contine mancarea chinezeasca.
  • Noriben este cea mai simpla forma de bento continand doar nori (foi din alge) sos de soia si orez.
  • Sake bento contine ca fel principal somonul.
  • Tori bento contine ca fel principal carnea de pui.

Un pranz aratos luat la pachet

Mancarea Bento poate fi pusa in orice fel de cutie, dar cele special create pentru ea sunt mult mai practice pentru ca sunt compacte, au mai multe compatimente si nu permit intrepatrunderea mirosurilor si gusturilor intre ele. In plus, noile variante de care si occidentalii s-au indragostit sunt viu colorate si frumos desenate in varianta pentru copii.

Stilul de bento care a prins si printre cei care nu traiesc in Asia este numit Kyarabenin - in traducere arta draguta bento. Chiar daca par o joaca de copii, aspectul este cel care trebuie sa iti spuna ca nu e floare la ureche sa pregatesti o astfel de masa de luat la pachet. Mini persoanjele facute din orez, legumele sau alte ingredinete taiate in forme complicate necesita timp si multa rabdare pentru a fi pregatite astfel.

Pentru neinitiati exista dispozitive si accesorii speciale pentru pregatirea rapida, dar si carti cu retete dedicate exclusiv mancarii bento. Pentru cei care vor sa incerce maiestria pregatitrii operelor de arta bento accesoriile potrivite le gasiti aici.

De ce sa alegi bento?

E mancarea potrivita pentru copiii care refuza pachetelul de la scoala. Cu asemenea figurine in cutie ii vor face invidiosi pe colegii de banca si vor manca cu siguranta si mai sanatos. Din acelasi motiv, al alimentatiei sanatoase, echilibrate si in catitatea potrivita, bento e alegerea perfecta si pentru adulti. Nu trebuie sa iti faci iepurasi de orez ca sa fii tentat sa mananci, dar poti sa iti prgatesti alte feluri de mancare satioase pe care sa nu fii nevoit sa le cari cu sacosa in mai multe caserole de plastic.

Cutiile beto nu risca sa iti verse mancarea in geanata/masina/pe laptop si in plus, tine separate mancarurile de diverse texturi, asa ca nu vei mai gasi legume imbibate in sos sau salate amestecate cu friptura.

Orice mancare poate fi adaptata pentru cutiile bento, asa ca nu trebuie sa fii neaparat un fan al bucatariei japoneze. Trebuie sa recunosti, insa, ca o mancare aratoasa iti face cu ochiul si asta este principalul secret al artei bento.