Istoria micului dejun frantuzesc incepe in secolul al XVIII-lea, cand obiceiul de a bea cafea alaturi de paine prajita s-a raspandit in orase. Abia la sfarsitul secolului XIX a fost inventat termenul "petit dejeuner". Si nu degeaba i se zice "petit". Micul dejun nu este o masa copioasa in Franta. Este mai degraba un rasfat si consta in ceva dulce.

Ce se mananca la micul dejun ?
Vedeta de necontestat este bagheta, cunoscuta in intreaga lume, Aceasta paine unica se consuma la micul dejun sub forma de tartine cu unt si cu gem.

Croissantul este si el preferatul francezilor, consumat de regula la micul dejun de weekend. Croissantul ar fi aparut in Franta odata cu regina Marie Antoinette, care a descris patiserilor regali unul dintre deserturile ei preferate, kipferl, si le-a ordonat sa-l prepare. Noua reteta s-a bucurat de un succes enorm in Franta si a devenit parte a bucatariei franceze. Croissantul se regaseste astazi in patiseriile din intreaga lume.Cand nu au un croissant cu ciocolata sau cu stafide, francezii se rasfata cu niste briose si biscuiti la micul dejun.

Cafe au lait
La fel de importanta ca mancarea de la micul dejun este si cafeaua. Francezii o beau simpla sau cu lapte, din cani voluminoase. Copiii o inlocuiesc cu ciocolata calda.

Pe langa cafea, francezii beau si un pahar de suc proaspat de portocale, o bautura ideala pentru inceputul zilei.

Romania se pregateste de cea de-a treia editie Saptamana Gustului, un eveniment cu traditie in Franta. Timp de o saptamana, te invitam sa descoperi combinatii unice de ingrediente, gusturi noi si gusturi vechi, precum si cei mai buni chefi din Franta si din Romania. Detalii pe www.saptamanagustului.ro & Facebook.com/SaptamanaGustului.