India este o tara a contrastelor chiar si din punct de vedere culinar. Exista regiuni unde populatia consuma preponderent mancare vegetariana, zone unde pestele si carnea de pui sau de porc sunt de baza. Indiferent de zona insa, mancarea indiana este puternic condimentata si are o savoare aparte.

Va prezentam in acest episod Murgh Makhani (pui cu unt), un fel de mancare originar din nordul Indiei ce are la baza carnea de pui marinata in sos.

Se spune ca reteta a fost creata in 1950, in restaurantul Moti Mahal din Delhi de catre chef Simon Mahli Chahal, cand un client important a cerut o mancare cu pui si neavand decat o jumatate de portie de pui Tandoori (pui marinat in iaurt si asezonat cu un mix de condimente cunoscute ca Tandoori masala), Chahal a improvizat, adaugand rosii, unt si garam masala (un mix de condimente ce depinde in functie de fiecare regiune dar include in principal cardamon, scortisoara si cuisoare), dand nastere astfel celebrului Murgh Makhani, care va fi nelipsit apoi din meniul Moti Mahal.

Murgh Makhani este o reteta delicioasa si astazi se regaseste in meniurile restaurantelor indiene din lumea intreaga. Se spune chiar ca te poti convinge de calitatea unui restaurant indian doar gustand acest fel de mancare.

Exista nenumarate variante, pentru toate folosindu-se insa aceleasi etape. Diferenta consta in condimentele utilizate si modul de preparare a carnii. Carnea de pui se lasa la marinat intr-un amestec din iaurt si condimente (de obicei garam masala alaturi de pasta de ghimbir si de usturoi, turmenic, lamaie, coriandru). Sosul se obtine din unt topit, mix de condimente si rosii (frunzele uscate de schinduf dau aroma de baza a acestui fel de mancare). In mod traditional puiul este preparat la cuptor de lut (tandoor).

Reteta Murgh Makhani

Pentru 4-6 portii:

  • 1 kg carne de pui taiata bucatele
  • 1 lingurita pudra chili rosu
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Sare

Pentru marinata:

  • ¾ cana iaurt
  • 1 ½ lingura frunze uscate de schinduf
  • 1 lingurita curcuma
  • 1 lingurita garam masala (mix de condimente indian, se gaseste la magazine specializate)
  • 1 ½ lingura ulei de mustar (poate fi inlocuit cu orice alt ulei de gatit)
  • 1 ½ lingura pasta ghimbir
  • ½ lingura pasta usturoi
  • 1 lingura zeama de lamaie

Pentru sos:

  • 6 cm ghimbir proaspat, facut pasta
  • 8-10 catei usturoi, pasta
  • 2-4 ardei iuti verzi, taiati
  • 4 linguri unt topit
  • 4 pastai cardamon verde
  • 1 baton scortisoara
  • 3 cuisoare
  • 1 pastaie cardamon negru
  • 1 lingurita seminte schinduf
  • 3 ½ cani rosii tocate
  • 1 lingurita chili pudra rosu
  • 10 migdale, pasta
  • 1 lingurita garam masala
  • 2 lingurite frunze schinduf
  • ½ lingura zahar
  • ½ cana + 2 linguri smantana groasa

Metoda de preparare

Puneti pudra de chili, zeama de lamaie si sarea pe carnea de pui, lasati 20 minute. Amestecati iaurtul, pudra de chili, pasta de usturoi si ghimbir, zeama de lamaie, garam masala si uleiul de mustar. Marinata obtinuta se pune peste pui si se lasa 3-4 ore (sau peste noapte). Incalziti cuptorul la 200°C, puneti carnea de pui pe frigarui si lasati la cuptor pana cand sunt gata.

Incalziti untul in tigaie, adaugati cardamonul verde si negru, cuisoarele si scortisoara, sotati cateva minute, adaugati semintele de schinduf, cand acestea incep sa sfaraie adaugati pasta de ghimbir si de usturoi, apoi ardeii iuti taiati. Lasati pe foc 5-8 minute. Adaugati rosiile maruntite, praful de chili si sarea si lasati inca 15-20 minute. Adaugati, 2 ½ cani de apa fierbinte, pasta de migdale si lasati sa dea in clocot. Fierbeti apoi la foc incet pentru inca 15 minute, adaugati zaharul si frunzele de schinduf.

Adaugati bucatile de pui, amestecati bine, acoperiti si lasati inca 10 minute sa fiarba la foc mic. Adaugati garam masala si smantana si lasati pe foc inca 5 minute. Se asezoneaza cu frunze de coriandru proaspat.

Sursa retetei: www.ecurry.com