Citeste si povestea Murgh Makhani, India

Indiferent ca este vorba de feluri principale sau desert, bucataria austriaca a creat in timp legende in jurul fiecarei retete. Exista chiar si o legenda care povesteste cum a inceput pasiunea austriecilor pentru dulciuri.

Zaharul a fost introdus in Europa la inceputul secolului XVI , fiind considerat un produs de lux, pe care numai familiile foarte instarite si-l puteau permite. Se spune ca atunci cand Maria de Burgundia s-a casatorit cu imparatul Maximilian I, si-a luat la curte bucatarii, introducand in bucataria vieneza numeroase ingrediente printre care si zaharul si odata cu acesta bineinteles retete de dulciuri. Pana atunci deserturile erau indulcite cu miere.

Linzer Torte este printre cele mai vechi deserturi cunoscute din lume, fiind mentionat pentru prima data in anul 1653. Nu se cunoaste perioada exacta in care a aparut si nici inventatorul acestei retete, se presupune insa ca numele vine de la orasul Linz din Austria.

Se spune ca in 1856 Franz Holzlhuber, un tanar austriac de langa Linz, a adus reteta de Linzer Torte in America. Americanii s-au indragostit de acest desert pe care acum il pregatesc si in variante miniaturale sau mai nou, ca Linzer Heart, un desert in forma de inima, mult mai mic, fara grilaj, de obicei cu dulceata de zmeura.

Linzer Torte este extrem de popular, fiind pregatit ca desert de sarbatori in tari precum Austria, Ungaria, Germania, Elvetia.

In numeroase cofetarii si restaurante Linzer Torte se face si astazi dupa o reteta ce dateaza din 1696.

Linzer Torte este un desert din aluat nisipos, ce are in compozitie nuci (sau alune, migdale) macinate, peste care se intinde dulceata de coacaze (se foloseste insa si dulceata de zmeura sau de caise), pentru ca apoi totul sa fie acoperit cu grilaje din aluat. De obicei se orneaza cu fulgi de migdale.

Ingrediente:

  • 150 gr unt
  • 250 gr faina
  • 150 gr zahar pudra
  • 100 gr alune (sau nuci, migdale) macinate
  • 1 ou
  • condimente (vanilie, lamaie, scortisoara, pudra de cuisoare)
  • 10 gr praf de copt
  • 300 gr dulceata coacaze
  • Fulgi de migdale pentru ornare

Se freaca untul cu zaharul. Se adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt, alunele, oul si condimentele. Se lasa aluatul la frigider. Se imparte in patru iar trei sferturi din aluat se intinde cu o grosime de 1.5 cm (pentru o forma de copt cu diametrul de 22cm). Se intinde dulceata iar din aluatul ramas se taie fasii care se pun peste dulceata, formand un grilaj. Se unge cu ou si se presara fulgi de migdale pe margine.

Se coace 40-50 minute la 190 0 C.

Pofta buna!


Sursa retetei: www.austria.info