Sursa foto: Per-Erik Berglund/imagebank.sweden.se

Janssons frestels are la baza cartofi taiati julien, sprot, ceapa, pesmet si smantana. Este o mancare foarte usor de preparat si foarte populara, regasindu-se pe mesele suedezilor in orice perioada a anului si fiind introdusa in meniul traditional de Craciun.

Se spune ca ar fi fost denumita astfel dupa numele cantaretului de opera suedez Pelle Janzon (1844-1889), recunoscut ca un mare gurmand, si care se pare ca ar fi fost sursa de inspiratie si pentru o gustare foarte populara in Suedia, toast Pelle Jansson. O alta varianta face referire la filmul suedez Janssons frestels, aparut in 1928, film al carui titlu ar fi servit ca sursa de inspiratie pentru numele savuroasei retete.

O alta teorie ne intoarce in secolul XIX, si il are in centru pe pastorul suedez Erik Jansson, care predica tuturor despre pacatul de a ceda ispitelor de orice fel. Acesta, in timp ce conducea un grup de credinciosi in Bishop Hill, Illinois, nerezistand tentatiei, a gustat din mancarea de cartofi cu sprot, numind-o apoi ispita sa.

Oricare ar fi originea numelui, prima reteta Janssons frestels a fost publicata abia in 1940. Acest fel de mancare este foarte popular si in Finlanda, fiind cunoscut ca Janssonin kiusaus (insemnand ca si in suedeza, Tentatia lui Jansson). Desi de obicei se foloseste sprotul, astazi restaurantele din Suedia experimenteaza noi variante, utilizand ansoa sau somon afumat.

O combinatie irezistibila de dulce si sarat, Tentatia lui Jansson va va cuceri cu siguranta prin textura sa cremoasa, simplitatea ingredientelor si unicitatea gustului. O reteta pe cat de simplu de realizat, pe atat de gustoasa.

Ingrediente (6-8 persoane):

  • 1,2 kg cartofi
  • 400 gr ceapa
  • 375 gr sprot in ulei
  • 600 ml smantana
  • Sare
  • Piper
  • Pesmet
  • Unt

Cartofii se curata si se taie julien.

Se curata si se taie ceapa in felii subtiri. Se prajeste in putin unt, fara sa devina aurie. Se unge un vas cu unt, se pune un strat de cartofi, apoi jumatate din cantitatea de ceapa si de sprot, se condimenteaza cu sare si piper, un alt strat de cartofi si restul de ceapa si sprot, se condimenteaza din nou cu sare si piper. Se pune ultimul strat de cartofi, sare si piper. Se adauga smantana peste cartofi, se pun cateva bucatele de unt deasupra si se acopera cu pesmet.

Se lasa la cuptor (250oC) aproximativ o ora.

Pofta buna!