Se spune ca reteta dateaza din secolul XVIII si ca ar fi fost inventata de catre maharajahul Shahuji I (cunoscut si ca Shahji), in statul Tamil Nadu din sudul Indiei. Maharajahului ii placea in mod special amti, un fel de mancare ce se prepara cu un fruct acrisor, kokum. Pentru ca nu era sezonul acelor fructe si ramasese fara provizii, Shahuji a fost sfatuit sa-l inlocuiasca cu pulpa de tamarind. Acesta nu a inlocuit numai preparatul ce dadea aroma mancarii, ci mult mai multe ingrediente. Mancarea a fost apreciata de cei de la curte si a primit numele sambhar, dupa numele oaspetelui din acea azi, Sambhaji.

Pe langa linte, sambar poate contine morcovi, pastai de fasole verde, ceapa, rosii, cartofi, daikano (un soi de ridiche alba din Asia), bame, vinete si chiar dovleac. De asemenea este asezonat cu o multime de mirodenii: seminte de mustar, curry, coriandru, schinduf, chili, chimion, scortisoara sau cuisoare. Exista chiar si un amestec de condimente, pudra de sambar, special conceput pentru a aromatiza aceasta mancare.

Sambar poate fi consumat atat la pranz cat si la cina, ca fel principal sau aperitiv. De obicei este servit alaturi de orez fiert. Este un preparat usor, cu multe legume si o aroma intensa, data de multitudinea de mirodenii folosite in pregatirea acestei mancari.

Ingrediente:

  • 1 cana linte galbena (toor dal)
  • 1 cartof taiat cubulete
  • 1 rosie decojita, taiata cuburi
  • 1 vanata, decojita si taiata cuburi
  • 3 cepe mici, maruntite
  • 2 ardei iuti
  • 5 cani apa
  • ½ lingurita pudra turmeric
  • ½ lingurita asafoetida
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita pudra chili
  • 1 ½ lingurite pudra coriandru
  • ¼ cana pulpa tamarind (sau extract de tamarind)
  • 1 lingurita seminte de mustar
  • 2 lingurite ulei
  • 5 frunze de curry
  • Sare

Se fierbe lintea cu 3 cani de apa, cand este gata se face piure, se adauga 2 cani cu apa, ceapa, rosiile, cartoful, vanata, pudra de turmeric. Se da in clocot apoi se reduce focul si se mai fierbe 10 minute la foc mediu. Se adauga zaharul, extractul de tamarind si sarea, se da in clocot, se reduce focul si se mai lasa 15 minute. Se adauga asafoetida, pudra de coriandru si pudra de chili si se amesteca bine; se mai lasa pe foc 6-7 minute.

Separat, se pune intr-o tigaie uleiul, se adauga semintele de mustar si ardeiul iute taiat marunt, se calesc iar spre sfarsit se adauga frunzele de curry. Acestea se adauga apoi peste tocanita de legume. Se serveste cu frunze proaspete de coriandru.

Pofta mare!