Bautura usor acidulata, cu un gust placut, este o sursa naturala de vitamine, aminoacizi, acid lactic. Este un bun digestiv si energizant; de asemenea are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Kvass-ul este folosit si pentru prepararea unei supe reci, consumate indeosebi in Rusia si Ucraina, okroshka, dar si ca baza de sos pentru carnea de vita sau de vanat.

Denumirea provine din kvasŭ din slava veche, insemnand fermentatie, acritura. Prima mentiune a kvass-ului a fost facuta in cronicile rusesti in 989, cand printul Vladimir a convertit poporul rus la crestinism, comandand sa fie distribuite oamenilor mancare, miere si kvass. Kvass-ul era o bautura populara in randul tuturor paturilor sociale. De asemenea era nelipsita din meniul bolnavilor internati in spitale, soldatii consumau kvass; bautura era folosita pentru tratarea racelilor, pentru usurarea durerilor in timpul nasterii.

Kvassul nu era insa apreciat doar pentru proprietatile sale curative, ii erau atribuite si puteri magice. De exemplu, se credea ca focul produs de un fulger nu poate fi stins cu apa, ci numai cu kvass sau lapte. Se pregatea kvass pentru a ajuta sufletul sa treaca in lumea de dincolo. Dupa nunta, tinerii insuratei erau intampinati de socrii mari cu kvass. Inainte de prima baita, bebelusilor li se dadea putin kvass (sau drojdia lasata de la kvass) cu sare, pentru a nu raci.

Azi se gaseste peste tot, atat imbuteliat, pe rafturile magazinelor, cat si pe strada, la vanzatorii ambulanti (acesta din urma este mult mai gustos si natural). Unele restaurante au propria productie de kvass. Este extrem de popular si in Ucraina, Moldova, Tarile Baltice, Kazakhstan, Armenia, Belarus, Polonia. Puteti cumpara kvass si in Bucuresti din magazine cu specific rusesc sau moldovenesc.

Pentru cei mai curajosi, care doresc sa porneasca in aventura prepararii kvass-ului in casa, va prezentam mai jos o reteta preluata din Culinaria Russia.

Ingrediente:

  • 500 gr paine de secara
  • 25 gr drojdie
  • 300 gr zahar alb sau brun
  • O crenguta de menta sau frunze de coacaze negre
  • 50 gr stafide

Se taie painea felii si se pune la cuptor pana devine maronie. Se pune painea intr-un vas larg, se toarna 4 litri de apa fiarta peste ea, se acopera vasul si se lasa 24 de ore.

Se adauga drojdia, zaharul, menta sau frunzele de coacaze, se amesteca bine si se lasa la fermentat intr-un loc cald, 10-12 ore. Se strecoara printr-o sita fina sau tifon, se toarna in sticle, se adauga stafidele si se sigilieaza.

Se lasa 4 zile, apoi se poate consuma.