Nu exista o reteta standard de harira, variind in functie de regiune sau de preferinte: de la o consistenta asemanatoare supei la una ce aminteste mai degraba de tocana, cu sau fara carne, cu rosii sau pasta de tomate, uneori cu taitei. De obicei este ingrosata cu faina si/sau oua batute si se serveste cu fructe uscate (curmale, smochine) si paine de casa. Harira este o mancare foarte satiosa, astfel incat poate fi consumata atat ca gustare dar si ca fel principal.

Numele acestui fel de mancare inseamna matase, aluzie la consistenta pe care o are supa. Harira este atat de populara in Maroc incat este considerata supa nationala. Turistii iubesc de asemenea delicioasa mancare ce imbina gusturi si arome de mirodenii, verdeturi, legume, carne, naut si linte, fiind o sursa importanta de proteine si vitamine.

Daca ajungeti in Maroc, puteti gusta o harira delicioasa in restaurantul Le Mogadorien din orasul Essaouira sau la Pepe Nero, un restaurant cu specific marocan si italian din Marrakech.

Ingrediente:

  • 450 gr carne de miel taiata bucatele (puteti inlocui cu carne de vita)
  • 1 lingurita curcuma (turmeric)
  • 1 lingurita piper
  • 1 lingurita scortisoara
  • ¼ lingurita ghimbir
  • 2 linguri unt
  • ¾ ceasca telina maruntita + frunze
  • 2 cepe maruntite
  • ½ ceasca patrunjel si coriandru, maruntite
  • 4 rosii mari decojite si taiate bucatele
  • ¾ ceasca linte
  • 1 ceasca naut
  • ¼ ceasca taitei
  • 2 oua batute cu sucul de la ½ lamaie

Lintea si nautul se lasa la inmuiat in apa cu o seara inainte. Se inabusa timp de 5 minute intr-o oala carnea cu ghimbirul, curcuma, scortisoara, piperul, untul, telina si ceapa. Se adauga rosiile si se mai lasa 10-15 minute. Se adauga lintea si nautul si se toarna 1.5 litri de apa, se lasa aproximativ 2 ore pe foc, adaugand apa din cand in cand.

Se pun taiteii, frunzele de telina, coriandrul si patrunjelul, se lasa pe foc inca 5 minute.

Se sareaza dupa gust, apoi se reduce focul si se adauga ouale batute cu zeama de lamaie, amestecand continuu cu o lingura de lemn, pana cand se formeaza fire de ou care vor ingrosa supa. Se serveste fierbinte, cu un sfert de lamaie si curmale alaturi.

Pofta mare!