Retete

Pentru spanioli un restaurant de calibrul El Celler de Can Roca nu e o noutate. In top 10 celor mai bune localuri din lume mai au inca doua nume, iar pana in 2011 au avut chiar titul suprem prin El Bulli. Totusi, El Celler de Can Rocca este o altfel de experienta a bucatariei exclusiviste catalane, in atmosfera linsitita a unei localitati mici – Girona, in nord-estul Spaniei.

Locul…

El Celler De Can Rocca nu are infatisarea unui restaurant de lux. Si-a pastrat aspectul rural intr-o cladire cu iz de vechi conac, inconjurat de multa verdeata. Restaurantul a fost deschis in 1986 de fratii Roca in imediata apropiere a restaurantului familiei care face mancare traditionala spaniola. In 2007, restaurantul s-a mutat in locatia actuala, o cladire noua la 100 de metri distanta de vechea locatie.

Prima stea Michelin a obtinut-o in 1995, pe a doua in 2002, iar pe a treia in 2009. Din anul 2009 este si in topul anual al Restaurant Magazine, iar in 2011 si in 2012 El Celler de Can Roca a fost pe locul doi in topul celor mai bune restaurante din lume.

Oamenii…

El Celler de Can Roca se numeste modest in prezentarile sale “restaurant de familie”. Este condus de trei frati, fiecare cu rolul lui in povestea in care este invitat sa ia parte fiecare client. Cel mai mare dintre frati, Joan Roca, este bucatar sef. Cel mijlociu, Josep Roca, este un somelier cu renume mondial, iar cel mai mic dintre frati, Jordi Roca, este responsabil cu deliciile dulci ale bucatariei. Adesea sunt intrebati cum este sa lucrezi “in familie” si recunosc ca nu stiu cum ar fi altfel pentru ca viata si afacerea lor au mers intotdeauna mana in mana. Nu se simt staruri ale bucatariei internationale desi au tot dreptul sa fie asa. Nu isi doresc atentie pentru ei, ci pentru pasiunile lor: mancarea, vinul si deserturile.

Cei trei au crescut invatand sa gateasca. Sunt a treia generatie de bucatari in familia lor. Bunicii lor au deschis pentru prima data un han in Sant Marti de Llemana in 1929, parintii lor au urmat traditia si au inaugurat in Girona El restaurante de Can Roca in 1967, iar cei trei frati au deschis in 1986 El Celler de Can Roca.

Copilaria lor a insemnat bucataria restaurantului parintilor, asa ca pasiunea le curge prin sangele fierbinte catalan. Iar ceea ce servesc in meniul lor de 3 stele sunt creatii culinare emotionale, inteligente si moderne. Cel putin asa explica fratii Roca felurile de mancare in care imbina amintirile copilariei, gusturile unice si tehnicile gastronomiei moleculare.

Experienta…

Fiecare dintre cei trei frati isi descrie restaurantul prin prisma inclinatiilor personale catre o anumita latura a gastronomiei. Pentru Joan, El Celler de Can Roca ar fi un fel de mancare cu miel, paine si rosii. Pentru ca este o combinatie intre aromele copilariei, experientele personale adunate din excursiile in Africa si noile tehnici de a gati la temperatura controlata, ceea ce El Celler incearca sa determine cu exactitate prin colaborarea cu unii specialisti in domeniu.

Pentru Jordi, maestrul patiser al restaurantului, localul poate fi definit de unul dintre deserturile sale preferate: Anrahie Dulce, o combinatie intre cateva zeci de gusturi diferite asezate ca niste margele pe o farfurie. Este expresia libertatii si ingeniozitatii pe care El Celler o promoveaza.

Pentru Josep, El Celler este ca un vin spumant produs sub soarele Medietranei.

Mancarea…

Pentru fratii Roca nu este suficient sa iti puna pe masa cea mai buna mancare pe care sa o savurezi pana la ultima firimitura. Ei vor sa fi o parte din cina, sa o traiesti prin toate simturile. Cum se poate asta? Acum experimenteaza o noua varianta de meniu in care sa fie inclus si un spectacol de imagini, muzica, lumini si sunet. Astfel, o simpla masa se trasforma intr-o seara de opera, iar daca vor pune in practica aceasta idee sunt hotarati sa o numesaca “Mese de Opera”.

El Celler este reprezentantul bucatariei Catalane asa ca meniul este o imbinare de ingredinete din mare si arome proaspete de pe pamantul Spaniei. Sunt putine feluri de mancare in meniu cu carne rosiei. In rest, combiantii de peste si fructe de mare, cu sosuri cu parfum proaspat. De fapt, la El Celler totul este despre parfum si aroma. Unul dintre felurile de mancare este servit cu un con de hartie impregnat cu parfum care sa complimenteze aromele ingredinetelor principale. Fratii Roca se joaca cu notele subtile ale parfumurilor celebre pentru a crea armonie.

Meniurile obisnuite cu 5 feluri principale si 2 deserturi costa 130 de Euro, iar cele cu 9 feluri si 2 deserturi costa 160 de Euro. Cei care au trecut pe acolo spun ca isi merita toti banii, nu numai pentru gust, ci si pentru perzentarea exceptionala si trairile senzoriale pe care le ai atunci cand iti topesi in gura gusturile unei povesti din copilarie.

Site: El Celler de Can Roca