In centrul vechi te vor intampina fetele de la Olde Hansa cu migdale cu diferite arome (afumate, cu piper, cu ierburi, cu usturoi, scortisoara), pe care le poti cumpara la cornet sau saculet. Preferatele mele sunt cele cu zahar si scortisoara.

Olde Hansa este un local caruia orice turist trebuie sa-i treaca pragul. Preturile sunt destul de piperate, e adevarat, insa merita. Aici vei gasi mancaruri si bauturi ce pastreaza retete medievale iar localul are un aer vechi, ce aminteste de acele vremuri. Exista trei tipuri de bere: cu scortisoara, miere si ierburi. Mancarea este variata si poti alege diverse platouri, meniuri cu peste, carne de porc, etc. Eu am incercat pate de pui dupa o reteta traditionala, cu dulceata de ceapa si muraturi (am fost surprinsa sa descopar printre muraturi mere) si cel mai fin desert pe care l-am mancat vreodata a fost budinca de trandafiri de la Olde Hansa.

Este ciudat sa vorbesti despre un oras descriind numai mancarea pe care o gasesti acolo, pentru ca pana la urma gustul ne este influentat si de atmosfera locului, de povestile pe care le are localul unde alegem sa mancam, ospitalitatea gazdelor etc.

Daca ajungi in Tallinn nu trebuie sa ocolesti nici Beer House, o berarie cu nenumarate tipuri de bere, cateva sortimente produse chiar de ei. In cazul in care nu mai sunt locuri la terasa, indrazneste sa intri. Inauntru atmosfera este extraordinara, dupa ce treci de prima incapere vei ajunge intr-un loc deosebit, ce imita o strada cu casute (anumite mese chiar sunt amplasate in casute).

Desigur, exista multe alte localuri cu mancare buna, majoritatea fiind de altfel incluse in ghidul orasului.

Locuitorii tarilor baltice sunt mari consumatori de peste, iar in supermarketuri vei gasi la raionul de bauturi alcoolice pungute cu pesti uscati, care se consuma ca o gustare, alaturi de bere.

Atat in Tallinn cat si in Riga gasesti cam aceleasi feluri de mancare, cu o puternica influenta ruseasca, iar daca esti pasionat(a) de gastronomie nu uita sa cumperi o carte de bucate cu retele locale, pentru a reda acasa mancarurile pe care le-ai descoperit.

Inainte de a pleca, nu uita sa dai o raita prin supermarketuri pentru a te aproviziona cu produse tipice. Letonii si estonii au marcile lor de dulciuri iar Laima (Letonia) si Kalev (Estonia) amintesc de Bucuria, atat la gust cat si din punct de vedere al diversitatii produselor.

Tarile baltice sunt din punct de vedere culinar o experienta care invaluie treptat turistul roman, nu socheaza prin gusturi ci mai degraba completeaza, de multe ori putandu-se intalni mancaruri aproape identice ca si ingrediente si gust cu cele romanesti. Diferenta vine insa din anumite sosuri, condimente sau legume pe care poate nu ne-am fi asteptat sa le gasim acolo. Mi-au lasat impresia ca sunt mai inventivi si mai jucausi decat romanii cand vine vorba de mancare, ca o reteta poate fi mereu adaptata.

Mai multe povesti si fotografii din locurile vizitate de Andreea, poti gasi pe blogul ei http://andreeablas.blogspot.com/ .