Parmigano-Reggiano, regele branzeturilor, este cel mai bun exemplu. Ras deasupra unei portii savuroase de pizza sau aruncat peste legume,  parmezanul imbunatateste gustul semnificativ. Iata si alte branzeturi italiene la fel de valoroase.

1. Gorgonzola
Origine:
Lombardia
Tip: branza de vaca
Aceasta branza isi are inceputurile cu secole in urma, cand pastorii isi odihneau vacile intr-un orasel numit Gorgonzola. Din abundenta de lapte de vaca, caruia i s-a adaugat o cultura de mucegai, s-a creat aceasta branza pe care o stim cu totii. Exista doua tipuri de Gorgonzola: Gorgonzola Dolce (sau Sweet Gorgonzola) si Gorgonzola Piccante (cunoscuta si ca Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, or Mountain Gorgonzola). Este un produs cu denumire de origine protejata (DOP). Merge de minune folosita in salate, in paste sau ca gustare gourmet cu pere si smochine.

2. Parmigiano-Reggiano
Regiunea:
Emilia-Romagna
Tip: branza de vaca
Vechime: dupa 2 ani

Una din cele mai valoroase branzeturi din lume, a carei productie este reglementata prin lege: Parmigiano-Reggiano poate fi produs doar intre aprilie si noiembrie, atunci cand vacile sunt hranite cu iarba proaspata. Laptele, respectiv branza, are o paleta foarte larga de arome care transforma orice mancare: paste, risotto, legume, preparate cu carne, salate, supe. Are o consistenta granuloasa si un gust greu de egalat.



3. Mozzarella di Bufala

Origine: sudul si vestul orasului Napoli
Tip: branza de bivol indian (bivol de apa)
Vechime: cat mai mica posibil. Este cea mai buna atunci cand este consumata in ziua in care este facuta sau a doua zi.
Are o textura atipica, extrem de cremoasa, moale si dulceaga. Se poate servi simplu, alaturi de rosii si frunze de busuioc, cu paine crocanta. Este absolut delicioasa.

4. Pecorino Toscano
Origine:
Toscana
Tip: lapte de oaie
Vechime: intre cateva luni si un an
Pentru ca laptele de oaie este mai gras, Pecorino Toscano este o branza mai uleioasa si mai grea. Insa grasimile vin la pachet cu o savoare greu de egalat. Italienii din Toscana intampina primavara cu Pecorino topit si ulei de masline turnat peste un bol cu bob. Daca vrei sa-l incerci acasa, iti recomandam sa te bucuri de gustul sau intens langa prosciutto.

5. Taleggio
Origine:
Lombardia
Tip: lapte de vaca
Vechime: 6 saptamani

Nu are un miros tocmai placut, insa are un gust complex, puternic si foarte savuros. Merge de minune savurat  cu mamaliga sau pe paine.