Timp preparare:
< 30 min
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Internationala

Un tort perfect pentru sarbatori, cu care iti vei da gata musafirii. Bloggerita Andreea Juganaru ne-a trimis o reteta simpla, dar delicioasa, pe care v-o recomandam cu incredere.

Metoda de preparare

Andreea Juganaru de la andreeachinesefood.blogspot.ro ne-a trimis reteta de tort cu nuci, mere, scortisoara si caramel care arata demential. Mai jos ai lista de ingrediente si modul de preparare. Sa ne zici cum ti-a iesit.

Pentru blat cu diametrul de 24 de cm: 4 oua, 150 g unt, 150 g miez nuca, 260 g faina, 130 g zahar, 2 lingurite praf de copt, 1 praf sare, 1 lingurita coaja de portocala, 1/2 lingurita scortisoara. 

Pentru umplutura: 2 kg mere ionatan, 75 g zahar, 2 batoane de scortisoara, 3 cuisoare intregi, 250 ml frisca lichida, 50 g zahar, 1/2 lingurita pudra de vanilie. 

Pentru caramel: 120 g zahar brun, 1 lingurita unt, 40 ml frisca lichida zahar vanilat .

Mod de preparare:

  • Incingeti cuptorul la 180 grade C. Puneti nucile intr-o tava si dati-le la cuptor pana ce nucile capata un miros placut si de prajesc usor. Lasati-le sa se raceasca, dupa care maruntiti-le intr-un robot de bucatarie. 
  • Topiti untul si lasati-l sa se raceasca. 
  • Intr-un castron amestecati faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea.
  • Intr-un castron bateti ouale impreuna cu zaharul, dupa care adaugati si untul topit. 
  • Adaugati coaja de portocala si scortisoara macinata.adaugati jumatate din amestecul de faina,amestecati usor dupa care adaugati nucile maruntite si restul de faina. 
  • Turnati amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si dati blatul la copt pentru 35 de minute. Dupa acest timp, testati blatul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, atunci scoateti blatul din cuptor, daca pe scobitoare raman firmituri de blat, mai lasati blatul la copt pentru inca 5 minute. 
  • Cat timp lasati blatul la racit, pregatiti umplutura de mere: decojiti merele, curatati-le de samburi si taiati-le feliute. Intr-o oala incapatoare puneti merele si zaharul, caliti-le impreuna pana ce merele isi lasa tot sucul. Adaugati cele 2 batoane de scortisoara (le gasiti pe site aici) si cele 3 cuisoare si mai lasati sa mai fiarba inca 5 minute. Nu caliti mai mult de 10 minute in total, astfel incat sa pierdeti tot sucul merelor! Dati oala la o parte si lasati sa se raceasca. 
  • Intr-un castron mixati bine frisca lichida impreuna cu zaharul pudra si pudra de vanilie. Taiati blatul de tort in 3 parti egale. Puneti peste blat o jumatate din cantitatea de mere impreuna cu siropul lasat de mere. In felul acest vom insiropa blatul. Peste mere puneti o jumatate din cantitatea de frisca, puneti si cea de-a doua felie de blat, presati usor blatul si continuati cu cealalta cantitate de mere calite impreuna cu siropul lasat, dupa care frisca. Deasupra puneti ultima felie de blat. 
  • Dati la frigider Intr-o tigaie cu fundul gros puneti zaharul brun, lasati-l sa se topeasca, avand grija sa nu il ardeti. Turnati frisca lichida si adaugati lingurita cu unt. Lasati totul sa bulbuceasca, si adaugati si zaharul vanilat.Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca la temperatura camerei, astfel incat caramelul sa aiba in final o consistenta "curgatoare". 
  • Scoateti tortul de la frigider si turnati deasupra caramelul, lasandu-l sa se prelinga usor pe margini. Decorati tortul cu jumatati de miez de nuca, sau dupa preferinta.