Retete

Reteta Gina Jalba: Cozonac. O reteta transmisa din generatie in generatie

29 2013 / 0 comentarii
(17 voturi)
7.0/10
Reteta Gina Jalba: Cozonac. O reteta transmisa din generatie in generatie
Timp de preparare
2h
Dificultate
usor
Bucatarie
Internationala

Aceasta reteta are o valoare sentimentala pentru mine deoarece o am de la bunica mea, care la randu-i o are de la bunica ei. Este o reteta veche, care a fost transmisa  din generatie in generatie. Mirosul cozonacilor copti imi aduce aminte de copilarie si de sarbatorile petrecute in familie.

Metoda de preparare

Pasul 1
Intr-o craticioara laptele se fierbe impreuna cu zaharul si un praf de sare.
Se cern 500 g faina intr-un vas peste care se toarna laptele clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina, apoi se lasa sa se racoreasca. Se face maiaua astfel: drojdia cu o lingurita de zahar si una de faina se amesteca si se dizolva cu putina apa, apoi se adauga 2 albusuri si se amesteca bine, dupa care se lasa sa creasca. Intr-un alt castron se pun cele 2 galbenusuri ramase + 2 oua intregi + vanilie, rom, coaja de lamaie si se amesteca totul bine. Maiaua si amestecul de oua se lasa intr-un loc caldut.

Pasul 2
Cand faina oparita s-a racit (nu complet, trebuie sa fie calduta coca), se adauga 500 g faina si se framanta bine cu mainile (sau cu ajutorul unui robot de bucatarie) pana este inghitita toata faina.

Pasul 3
Se adauga maiaua, care intre timp a crescut, si se framanta bine pana este incorporata toata.

Pasul 4
Se adauga amestecul de oua si se framanta bine de tot.

Pasul 5

In final se pune uleiul, NU TOT ODATA, ci putin cate putin pana il puneti pe tot si se framanta bine de tot pana ce aluatul face basici. Coca rezultata se pune intr-un vas incapator, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut intr-un loc caldut pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Nota: locul unde se framanta trebuie sa fie caldut si lipsit de curent iar ingredientele (ouale, faina, zaharul, uleiul) trebuie sa aiba temperatura camerei (sa nu fie reci de la frigider).

Pasul 6

Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua si fiecare bucata de aluat se framanta cu mana pe planseta unsa cu ulei, se intinde si se umple cu nuca si cacao sau cu alta umplutura dupa preferinta.

Umplutura de cacao: 2 linguri de cacao +100 gr zahar + 1 albus de ou la care se mai adauga nuca sau stafide, rahat sau mac.

Cozonacii formati se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca in tavi apoi se ung cu galbenus de ou si se presara zahar tos deasupra. Cozonacii se coc la o temperatura de 180 grade timp de aproximativ 30-40 min. Se poate face proba cu scobitorea avand totusi grija sa nu lasam usa cuptorului prea mult deschisa in timpul verificarii.
Eu am ales sa coc cozonacii in forme mici de briose, astfel ca timpul de coacere se reduce la aproximativ 15-20 min.

Va doresc pofta buna si un Paste Fericit!

Galerie foto