Timp preparare:
1h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

Desi in viata de zi cu zi administreaza doua magazine online si unul in Iasi, mai petrece si timp in bucatarie. „Eu gatesc cu dragoste. Atunci cand sunt suparata, nu intru in bucatarie”, a spus Elena. "Nu am ce sa va spun de rau, farfuria este completa. Risotto cu menta si dragoste, da”, a fost reactia lui Chef Florin Bontea. Lista completa a ingredientelor o gasesti mai jos.

Metoda de preparare

Ingrediente pentru somon:

  • Ulei de masline- 2 linguri
  • Medalion de somon / fileuri de somon – 3 buc.
  • Miere – 1 lingurita
  • Mustar – 1 lingurita,
  • Lamaie – 1 bucata,
  • Sare – un praf,
  • Piper – un praf.

Ingrediente pentru risotto:

  • Sparanghel – o legatura,
  • Supa de legume sau pui – 500 ml,
  • Unt- 50 gr,
  • Parmesan proaspat ras – 2 maini, 
  • Menta proaspata – ½ legatura,
  • Lamaie – 1 buc, 
  • Ulei de masline- 1 lingura,
  • Sare si piper dupa gust,
  • Ceapa – 1 buc, 
  • Tulpina de telina – 1 buc,
  • Orez  pentru risotto (Arborio sau Carnaroli) / orez pentru orez Scotti– 150 gr,
  • Vin alb sec/ vermut – 50 ml,

Ingrediente pentru sosul cu mustar:

  • Malai – 2 linguri,
  • Lapte – 300 ml, 
  • Mustar cu boabe – 1-2 linguri,
  • Unt – 15 gr,
  • Patrunjel proaspat – 1 -2 linguri,
  • Sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Pentru inceput pregatim medalioanele de somon. Le spalam bine si le dam cu putina sare si piper proaspat macinat.

Pregatim risotto-ul deoarece necesita mai mult timp. Incalzim supa de pui. Intr-o tigaie punem o lingura de ulei de masline, iar apoi si una de unt pentru a se topi. Tocam marunt ceapa si  tulpina de telina si le punem la calit pentru 15 minute pana se inmoaie. Adaugam orezul si marim flacara. Amestecam pana nu se prinde de fundul cratitei. Imediat dupa aceasta turnam vinul si vom simti mirosul de alcool, iar acesta se va evapora si orezul va capata o aroma placuta. Putin cate putin se va adauga supa ca sa fie absorbit incet de orez, iar flacara se micsoreaza ca sa nu fiarba prea repede orezul. Timp de maxim 15 minute se va adauga din cand in cand supa de pui sau legume.

In aceste 15 minute punem intr-o tigaie 100 ml de supa de pui, curatam sparanghelul si il punem atunci cand supa este adusa la punctual de fierbere, se adaugasi risotto-ul din cealalta tigaie, iar flacara se micsoreaza ca sa reuseasca sparanghelul sa fiarba. Se gusta orezul sa fie moale si cremos, dar cu boabele intregi. Adaugam untul ramas, parmezanul, menta si cate putin din zeama de lamaie si coaja de lamaie. Se adauga sare si piper dupa gust. Lasam  sa se aseze orezul timp de un minut sub capac, iar apoi il servim cu putin ulei de masline stropit deasupra.

Pentru ornarea risotto-ului se pot pregati una- doua foi de parmesan cu raderea parmezanului si punerea pe o tava tapetata cu hartia de copt a unor forme rotunde cu parmezan proaspat ras si pus intr-un strat forte subtire. La temperatura cuptorului se vor topi usor si vor forma o foaie transparenta si crocanta. Una dintre ele se va pune deasupra risotto-ului dup ace a fost asezat in forma rotunda pentru ornat. 

In timp ce fierbe risotto-ul pregatim medalioanele de somon si sosul de mustar. Incingem o tigaie si se adauga putin ulei de masline in ea. Preincalzim cuptorul la 200 de grade.  Asezam medalioanele in tigaie si le prajim pe o parte timp de un minut, apoi intoarcem medalioanele si luam tigaia de pe foc. Tigaia o introducem in cuptor si o lasam 3-4 minute in functie de grosimea medalioanelor. 

Este timpul sosului! Intr-o tigaie mica amestecam malaiul cu putin lapte pana se omogenizeaza apoi adaugam si laptele ramas. 

Incingem compozitia la foc mic, mestecand continuu, pana da in clocot si compozitia se ingroasa. Lasam sa fiarba inca 3 minute.( In acest timp se va scoate somonul de la cuptor) Dam intr-o parte cratita,  adaugam mustarul, untul, pantrunjelul tocat marunt. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper. Sosul se va servi fierbinte peste medalioanele de somon stropite cu putina zeama de lamaie si alaturi de 2-3 linguri de risotto.