Timp preparare:
1h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

„O sa-i zapacesc pe chefi, o sa-i dau peste cap. Singura problema este ca albul sortului nu ma prinde”, a spus el. 

Metoda de preparare

Se curata si se taie cartofii dulci ca pentru piure de cartofi, se pun in oala cu putina sare si se dau la foc mediu spre mare. 

Se pregatesc 4 bucati de ceafa fara os si nu mai groase de un deget, se pune generos pe ele in amandoua partile sare si piper proasmat, dupa care se aseaza in tigaia in care s-a pus ½ pachet de unt. Se tin in jur de 4-6 minute pe fiecare parte tinandu-se cont de pozitia fripturii in tigaie si de cat de mare e focul. Cand incepe sa se bronzeze pe margine si sucul iese din ea, se scoate (se poate controla si cu termometrul sa fie la 160 de grade). Se scoate si se pune ori in cealaltta tigaie cu capac sau in recipientul de sticla sau ceramica cu capac.

Se curata si se taie merele in felii de 3-4 mm, dupa care se pun in tigaia de teflon in ¼ pachet de unt si se toarna peste si amestecul format din zahar, scortisoara, nuci si sare. Cand au inceput merele sa se immoaie, se scot incet cu grija sa nu se zdrobeasca.

Dupa ce se controleaza daca s-au fiert cartofii, se scoate apa si se terciuiesc cu zdrobitorul adaugandu-se ¼ pachet de unt si 50ml de lapte. Cand s-au terciuit bine se adauga o lingurita de zahar si un varf de cutit de scortisoara.

Se aseaza apoi friptura pe farfurie dupa ce se taie in doua si se aseaza o parte peste cealalta peste bucatile de mere puse in evantai sau gramada nucile se pot aseza peste tot inclusiv friptura sau spatiile goale. Piureul se pune ori gramada opus lor sau in forma de semiluna sau happy face. Peste toata farfuria se trag dungi de ulei de masline paralele sau in zig-zag. Combinat cu ochiuri de otet balsamic negru.

-Se serveste la masa acoperita farfuria cu capacul de argint cu servetel sub farfurie si sub furculita si un alt servetel sa inconjoare lama cutitului de steak .

Bon appetit